Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionen erbjuder ytterligare 60 rum för asylsökande

/
  • På Sandvikens sjukhus finns det tomma lokaler som kan avvändas som boendeplatser för asylsökande.

Nu erbjuder Region Gävleborg ytterligare 60 rum för asylsökande på Södertull i Gävle och på Sandvikens sjukhus.
Sedan tidigare finns det 90 lediga boendeplatser på regionens folkhögskolor.

Annons

På Västerbergs folkhögskola, Bollnäs Folkhögskola och Forsa folkhögskola erbjuder Region Gävleborg dessutom möjligheten att servera frukost, lunch och middag fyra dagar i veckan till asylsökande. Regionen undersöker också möjligheter att ge de boende svenskundervisning.

LÄS MER: Region Gävleborg erbjuder nära hundra boendeplatser – Migrationsverket har inte nappat

Region Gävleborg har också sett över sina andra fastigheter. I Gävle kan Gävle kommun få hjälp med ytterligare 30 boende rum i regionens fastighet på Södertull.

– Vi har ett helt våningsplan som kan göras tillgängligt. Dessutom finns det en tennisbana på området som inte används och som kommunen kan hyra för uppställning av paviljonger, säger Helena Ribacke, Region Gävleborgs fastighetsstrateg.

På sjukhuset i Sandviken finns det också ytor som inte används längre. Helena Ribacke räknar med att det är åtminstone ytterligare 30 rum som kan användas som boendeplatser för asylsökande.

– Det som är bra är att det också finns dagrum, expeditioner och samtalsrum som kan komma väl till pass i ett flyktingboende, säger Helena Ribacke.

Än så länge finns det inget avtal med kommunerna och Migrationsverket om någon av alla de lokaler som regionen erbjuder.

– Vi har i första hand kontakt med kommunerna, men det här är en trepartstango som kan ta lite tid, säger Helena Ribacke.

Mer läsning

Annons