Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionen bjöd privata vårdbolag på USA-resa: "Det var värt att betala"

/
  • Robert Hill, vd för Doktorama AB, som driver tre hälsocentraler i Hälsingland, bjöds på San Francisco-resan av Region Gävleborg.
  • Även läkaren Erik Sundholm, som arbetar åt Aleris i Bollnäs, bjöds på resekostnaden.

Nästan 5,3 miljoner kronor har Region Gävleborgs resor till San Francisco kostat hittills. Nu visar det sig att regionen även betalat USA-resor för representanter från privata vårdbolag.
– Vi ville säkerställa att de kom med, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Kjell Norman.

Annons

Hittills har 118 personer bjudits på studieresor till USA av region Gävleborgs ledning. Resorna har kostat drygt 5 miljoner kronor och huvudsyftet är att inspireras och lära av amerikanska vårdjätten Kaiser Permanente, i San Francisco.

Läs också: Regiondirektörernas USA-resor som alla pratar om – kostat 5,3 miljoner hittills

Lejonparten av de som åkt är regionens egna direktörer, chefer och politiker.

Men nu kan vi avslöja att regionen även bjudit med två representanter från de privata vårdbolagen Doktorama AB, med säte i Söderhamn, och Aleris Bollnäs.

Resorna som regionen betalade kostade nästan 33 000 kronor styck och genomfördes i början av 2015.

En av de två som blev bjuden på resan är Robert Hill, vd för Doktorama AB.

– Som jag fick det förklarat var det för att ge även oss en inblick i regionens sjukvårdsutveckling, säger han.

Läs även Sjölunds ledare: Hälsingar protesterar, hälsingar har fått nog!

Robert Hill har tidigare arbetat för regionen men är sedan några år vd för vårdbolaget Doktorama AB, som driver tre hälsocentraler i Hälsingland; två i Söderhamn och en i Hudiksvall.

Koncernen består av tre bolag, varav Doktorama Söderhamn AB gick med nästan 4,8 miljoner i vinst under 2014.

– Det vi fick se hos Kaiser var väldigt imponerande. De har kommit väldigt långt med att integrera IT-lösningar i det löpande patientarbetet. Jag har inte sett något liknande någon annanstans, säger Robert HIll.

Även läkaren Erik Sundholm, som arbetar för Aliris i Bollnäs, bjöds på samma resa.

Enligt honom har de privata vårdgivarna i Gävleborg ett tätt samarbete med regionen. En faktor som kan motivera att Region Gävleborg betalar resorna.

– Vi är offentligt finansierade och en del av den offentliga apparaten, även om vi utför arbetet i privat regi, säger Erik Sundholm.

Enligt honom var besöket hos Kaiser Permanente väldigt lyckat. Särkilt intressant tycker han att deras sätt att integrera primärvård, sjukhus och journalhantering i ett och samma system är.

– De kan följa en patient genom hela vårdkedjan och det var en total transparens. Resan var givande och jag har, om än i blygsam skala, försökt genomföra några idéer här. Till exempel har vi gjort tydligare skyltning, som ska göra det lättare för patienterna att hitta, säger Erik Sundholm.

Läs mer: Regionens chefsdagar kostar miljontals kronor – cirkusartist fakturerade 32 500 kronor för en halvtimmes uppträdande

Kjell Norman, Region Gävleborgs hälso- och sjukvårdsdirektör, motiverar resorna så här:

– Vi tyckte att det var bra att även de ska kunna se vad det är vi gör, eftersom de blir involverade i det. De behöver också kunna vara med och påverka. De är ju en del av vårt vårdutbud, även om det inte är vi själva som driver dem.

Men varför kan de inte betala själva?

– Vi har väl sagt att vi tyckte att det var värt att betala deras resor för att säkerställa att det var några som kom med, säger Kjell Norman.

Mer läsning

Annons