Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Region Gävleborgs vindkraftverk sparar miljoner

/
  • Region Gävleborgs vindkraftverk i Torsås är nu i gång och sparar regionen miljontals kronor.

Region Gävleborgs småländska vindkraftverk har hittills sparat regionen sex miljoner kronor i minskade energikostnader.

Annons

 Även om inte ägandet av de två vindkraftverken i Torsås utanför Kalmar gått över till Region Gävleborg ännu, får regionen ta del av den el de producerar. Sedan oktober förra året är kraftverken i gång.

 – När de gick i gång förra hösten räknade vi med tio miljoner kronor, men på grund av lägre marknadspris under sommaren har vi så långt tjänat sex miljoner. Förhoppningsvis stiger priset mer nu under hösten, säger Mona Dalmats, regionens chefsjurist.

Läs också: Region Gävleborgs vindkraftverk i blåsväder

Regionen köpte de två vindkraftverken för drygt 75 miljoner kronor för tre år sedan. I den regionpolitiska debatten har det funnits frågetecken kring ifall investeringen verkligen kommer att bära sig. Nu har också minskade intäkter stoppat upp expansionen av vindkraft i landet.

– Efterfrågan på vindkraft har trots allt ökat över tid, säger Mona Dalmats.

Att det tog två år att få fart på kraftverkens snurror har med juridiska processer att göra. Grannar till vindkraftverken har motsatt sig dem med hänsyn till buller, iskast och skuggning, naturpåverkan och frågetecken kring verkens miljöcertifiering. Av det skälet står fortfarande företaget som byggt verken, Greenextreme, som deras ägare.

– Så länge de här processerna pågår kommer vi inte att ta över ägandet av kraftverken, säger Mona Dalmats.

Mer läsning

Annons