Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Region Gävleborg ska skapa 400 praktikplatser för unga och utrikesfödda – nu har de första börjat

/
  • Kristina Zykova har fått praktik inom administrationen på Gävle sjukhus.
  • Johanna Teljing ska praktisera på regionens kommunikationsavdelning.
  • Ahmed Abbas ska få pratisera som personlig tränare på Gävle sjukhus.

Under de närmaste tre åren tänker Region Gävleborg skapa 400 praktikplatser. Det är ungdomar och utrikesfödda som står långt från arbetsmarknaden som i första hand får platserna.
Nu ska de första 40 praktikanterna börja.

Annons

Regionen samarbetar med Arbetsförmedlingen som finansierar praktikplatserna. Tanken är att de ska ge unga och personer som kommit hit från andra länder en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden.

– Vårt mål är att skapa 400 praktikplatser på tre år. Nu har vi de 40 första, men tänker oss att vi ska komma upp i 100 platser i år, säger Petra Lindstedt, regionens projektledare.

Läs mer: Region Gävleborg erbjuder 400 praktikplatser åt ungdomar och nyanlända

Region Gävleborg har försökt matcha praktikanter och praktikplatser. 24-åriga Johanna Teljing har tidigare studerat systemvetenskap i Uppsala, men hoppade av när hon märkte att utbildningen inte passade henne. Nu har hon varit arbetslös i nio månader och hoppas att den tre månader långa praktiken på regionens kommunikationsavdelning ska göra att hon hamnar rätt i arbetslivet.

– Jag var intresserad av kommunikationsdelen i systemvetenskapen, men inte så mycket för att programmera. Nu ska jag testa på och se om det här passar mig. Jag tänker läsa vidare fler kurser efteråt och bygga en utbildning som passar mig, säger Johanna Teljing.

Debatt: Praktik är en nyckel till lyckad integration

Ahmed Abbas kom från Irak till Sverige för åtta år sedan. Han har tidigare arbetat som personlig tränare, men varit arbetslös under de senaste två åren. Nu ska han få göra en tre månader lång praktik som just personlig tränare på Gävle sjukhus.

– Det kanske leder till att jag kan jobba vidare med friskvård senare, säger Ahmed Abbas.

För ett år sedan kom Kristina Zykova till Sverige. Hon är från Ryssland, men har också bott och arbetat ett par år i Kina. Under året som gått har hon läst svenska, men nu ska hon också i sex månader få praktisera inom administrationen på Gävle sjukhus.

– Jag har jobbat som inköpare tidigare och har en utbildning i ekonomi. Jag hoppas att det här kan bli en väg in på den svenska arbetsmarknaden för mig, säger Kristina Zykova.

Läs mer: Söderhamnskillarna Mohamed och Yohana lär asylsökande om kollektivtrafiken

Mer läsning

Annons