Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Region Gävleborg måste se över finanserna - vårdens kostnader stiger för snabbt

/

Nu måste Region Gävleborg se över sina kostnader. Det är inte säkert att regionens ekonomi går ihop under de närmste åren annars.

Annons

Under året har Region Gävleborgs kostnader ökat kraftigare än väntat. Fortsätter utvecklingen är den ekonomiska planen för de två närmaste åren i fara.

Läs mer: Befolkningen ökar - regionpolitiker varnar för skattehöjning

– Framför allt handlar det om lönekostnader. Nu är det sjuksköterskelönerna som stiger. Sedan handlar det också om ökade kostnader för mediciner och teknik, säger regionrådet Eva Lindberg (S)

– Det är bra att sjukvården utvecklas och att vi kan behandla mer, men man måste komma ihåg att vården inte är någon vanlig industri, ju mer vi gör desto högre kostnader får vi, fortsätter hon.

Oppositionsrådet Patrik Stenvard (M) menar att regionen måste skaffa sig en strategi för att öka tillväxten.

– Vi har för höga kostnader i regionen i förhållande till hur mycket skatt vi får. Vi behöver stärka tillväxten i länet och det är en strategisk fråga för regionen, säger han.

Läs mer: Regionfullmäktige: Regionen har bra ekonomi - men stigande vårdkostnader oroar

Samtidigt vill regionstyrelsen nu skjuta till mer pengar till sjukvården. Ytterligare 25 miljoner kronor ska vården förstärkas med i år. Det beror på ökade kostnader för framför allt läkemedel.

– Det har nog varit en stegrande process. Vi har bland annat fler patienter som behövt högspecialiserad vård än väntat och sedan har vi också satsat på sjuksköterskelönerna, men det visste vi skulle öka kostnaderna, säger Eva Lindberg.

Ur regionens budgetreserv på knappt 70 miljoner kronor har redan drygt 40 miljoner kronor använts för att betala extra löner till vissa sjusköterskegrupper.

Läs mer: 40 miljoner kronor till sjuksköterskors extralön

Mer läsning

Annons