Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Region Gävleborg backar efter avslöjandet: "Olyckligt om det uppfattats så"

Resorna till Kaiser Permanente har inte kortat väntetiderna inom cancervården. Det medger Region Gävleborgs hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Norman – efter att påståendet sågats.
– Det är olyckligt om det uppfattats så, säger han.

Annons

Region Gävleborg och hälso- och sjukvårdsdirektören Kjell Norman har framhållit att resorna till Kaiser Permanente i USA avsevärt har kortat väntetiderna inom cancervården och synnerhet behandling av cancer i urinblåsan eller urinvägarna.

Läs också: Regionens nya bluff om USA: Regeringssatsning gav bättre cancervård – inte San Francisco

Påståendet har mött kritik och tidigare kunde vi avslöja att regionens uppgifter inte stämmer .

Nu medger Kjell Norman att regionen har formulerat sig olyckligt.

– Det är olyckligt om det uppfattats så. Men jag brukar alltid prata om det här i politiska formationer, med medarbetare och i det jag skriver, att det är ett jobb vi redan gör men att det blir en del av det här förbättringsarbetet, säger han.

Ända sedan 2009 har regeringen arbetat för att driva igenom en nationell cancerstrategi, med syfte att öka vårdkvaliteten samt korta väntetiderna inom cancervården.

I april 2014 blev planerna konkreta och i början av 2015 öronmärktes 2 miljarder kronor i stimulansmedel till landstingen för att införa ett nationellt system med standardiserade vårdförlopp. Pengar som även Gävleborg har fått tagit del av.

Läs mer: Regionens andra falska påstående om San Francisco-resorna

Enligt Fredrik Hopfgarten, patientrepresentant i Regionalt Cancercentrum, är det därför cancervården förbättrats.

– Det kommer inte från Kaiser Permanente, utan från de standardiserade vårdförloppen där regionen tvingats ändra rutinerna, säger han.

Kjell Norman håller med om kritiken. Men menar att han inte har ljugit, utan att han och Region Gävleborg har missuppfattats.

– Det jag alltid pratar om när det gäller arbetet med standardiserade vårdförlopp är att det har startat innan våra resor till Kaiser Permanente.

Men på er hemsida skriver ni ju att det har skett tack vare resorna till Kaiser?

– Vi blir inspirerade utifrån att de ser helheten. Men åtminstone jag brukar säga att det är mycket vi redan gör som går åt samma håll. Och standardiserade vårdförlopp är ett av dem.

Läs mer: Regiondirektörernas USA-resor som alla pratar om – kostat 5,3 miljoner hittills

Men oavsett om ni skulle ha rest till Kaiser Permanente eller inte så hade de nationella riktlinjerna införts?

– Ja, precis. De delarna skulle ha fortsatt. Men det är hur man håller ihop de olika delarna som Kaiser Permanente är duktiga på. De har lyckats med det inom alla områden.

Anser du att ni har formulerat er rätt på er hemsida?

– Nej. Om man uppfattar det som du säger får vi i sådana fall justera det. Det vi pratar om är framför allt att vi blir inspirerad av Kaiser Permanente i helheten.

Har ni presenterat några rapporter eller liknande från resorna?

– Vi håller på att jobba med det. Vi pratar väldigt mycket internt. Och jobbar med det i det pågående förbättringsarbetet.

– Det finns ingen rapport ännu. Men det finns material vi jobbar med. Det kommer vi att gå ut med också, när vi tycker att vi har tillräckligt att visa.

Kommer de två återstående planerade resorna till Kaiser Permanente att genomföras?

– Ja, det räknar jag med.

Står du fast vid och är övertygad om att resorna till KP kommer att vara en bra investering om några år?

– Ja, det är jag. Jag är väldigt övertygad om det. Och utifrån patientperspektivet kommer det här att göra skillnad, framåt. Jag ser redan att det sker i vår organisation.

Mer läsning

Annons