Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Recensenten om Hälsingerunor 2015: Alltför ojämn kvalitet

/

Det hör till saken att årsböcker håller ojämn kvalitet, det höga samsas med det banala, det eftertänksamma med rena ytan. Så ska det vara och Hälsingerunor 2015 är inget undantag. Samtidigt syns problematiken ovanligt tydligt i just denna årsskrift som så uppenbart skulle behöva både professionell förstärkning och mer precis redigering.

Annons

Bland landets alla historiska årsskrifter tillhör Hälsingerunor den trängre krets som undgått att samordnas med någon institution och dess mer skolade versioner av historiebruk och kulturarv. Fördelarna är en charmigare brokighet bland inslagen, nackdelarna är en generande kvalitetsbrist som omfattar såväl flagranta korrfel, språkliga missförstånd som innehållsligt rent undermåliga bidrag.

Läs om boksläppet av Hälsingerunor

Årsbokens bäst utförda artikel har litteraturvetaren Lars Brink skrivit. Den handlar om vad vi kan veta om förebilderna till Karl Oskar och Kristina i Vilhelm Mobergs utvandrarserie. Det har blivit något av en vandringssägen med skriftligt stöd, detta att utvandrarparet egentligen kom från Hälsingland (Hassela). Brink vederlägger noggrant hela mytbildningen. Mobergs personer var påhittade, som författare har för vana, hans research var utforskande noggrann, han kunde det mesta och så hade han ju sina småländska förfäders öden till hands. Därefter blandade han och gav. Att påstå att Joris Pelle är den sanne Karl Oskar är att göra dem bägge orätt, att förminska både den verklige historiska personen och den litterära gestalten. En njutbar skrivning och en bred och vacker analys.

Läs recensionen av Hälsingerunor 2014 här

Stort beröm också till originaliteten i Måns Hedins artikel om timmersaxens uppfinnare, Anders Bergman, entreprenöriell mikrohistoria från Hennan om ett kulturarv med ekonomisk betydelse. Men också till Kjell Söderlunds åskådliga redogörelse för en experimentell odling av svedjeråg i nutid, en sådd som visar den otroliga avkastningen i svedjebruket och varför Jöran Finne i 1600-talets Alfta kunde få en rågskörd om 60 tunnor à 120 liter.

Biografiska artiklar dominerar Hälsingerunor 2015, den mest utförliga står Jan Ahlberg för där han berättar om en karolinsk kvinnas dramatiska och ibland våldsamma levnadsöde, Eleonora Ogilwie som dog i Bollnäs 1776. Den mest gripande är Birgit Lundgrens levnadsteckning av sin farmor Brita Ädel, född 1873, en av fyra döttrar till soldaten Olof Ädel och hans hustru Anna Persdotter i Iste, Arbrå. Stormakt i den ena, svensk fattigdom i den andra, två oundgängliga aspekter av det svenska.

Mer läsning

Annons