Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rabatt på vaccin kan ge fler tjejer hjälp

Flickor i femte och sjätte klass ska hädanefter få gratis vaccination mot livmoderhalscancer.
Tack vare stora rabatter på vaccinet kan även äldre flickor få det gratis, men det är inte bestämt än eftersom det inte är något tvång för landstinget.

Annons

Staten har lagstiftat om allmän vaccinering av alla flickor mot det virus som kan förorsaka livmoderhalscancer, antingen när de går i femte eller sjätte klass.

För uppdraget fick landstingen ett statsbidrag på 93 miljoner kronor. Kommunerna fick 22 miljoner kronor, eftersom det är skolhälsovården som ska utföra vaccineringen.

Nu har landstingen gjort en gemensam upphandling av vaccin och priset blev så lågt att bara en tredjedel av pengarna går åt till vaccination av den utvalda åldersgruppen.

Eftersom statsbidraget inte är öronmärkt får landstingen behålla hela summan och varje landsting får själv avgöra hur pengarna ska användas. För Gävleborg handlar det om två miljoner kronor.

Stefan Back, ordförande i landstingets läkemedelskommitté, sitter med i den nationella grupp som nu föreslår att pengarna använts för att vaccinera flickor som går på högstadiet och gymnasiet. De rekommenderar landets landstingdirektörer att utvidga den gratis vaccineringen till att gälla ända upp till 17-årsålder.

I dagsläget kan flickor upp till 17 år få vaccinet på recept och det ingår i högkostnadsskyddet. Flickorna måste då betala 1 800 kronor själva.

Stefan Back tror att landstingsdirektörerna i april enas, så att samma regler gäller över hela landet. Då ska vaccineringen kunna starta i höst.

Mer läsning

Annons