Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykologen: Anklaga inte dig själv

/
  • Marie blev utsatt för en överfallsvåldtäkt för några år sedan och lider än i dag av posttraumatisk stress och mardrömmar. Bilden är arrangerad.

Skamkänslor kan hindra en person som utsatts för övergrepp att hantera det den varit med om.
– I värsta fall kan man då drabbas av posttraumatisk stress som sätter sig i kroppen, säger Susanne Örnhav, psykolog.

Annons

Läs mer: Marie blev våldtagen men vågade inte berätta för någon

Susanne Örnhav, privatpraktiserande psykolog, har arbetat många år inom bland annat barn- och familjehälsan i Hälsingland och på behandlingshem och har mött kvinnor som varit med om våld, hot, kränkningar och sexuella övergrepp.

Det är vanligt att man reagerar precis som Marie i artikeln gjorde, att man försöker förtränga.

– Man vill bli ren men det går inte. Upplevelsen av att vara smutsig sitter ofta kvar, säger hon.

Alla har olika strategier och att som Marie försöka glömma är ett av flera sätt.

– Förutom att förbli tyst och fly kan man bli känslomässigt avstängd, börja skada sig själv och ta droger för att slippa känna. Andra kan reagera genom att omedelbart få allt dokumenterat och anmält.

Om man inte hanterar det som hänt kan man drabbas av posttraumatisk stress.

– Det man upplevt fryser i minnet och blir till en stillbild som kan aktiveras och skapa panik vid händelser som påminner om övergreppet.

I Maries fall händer det när någon till exempel tar hennes arm och säger, kom Marie så går vi. Då kan stillbilden börja leva och spelas upp till en film i hennes huvud.

– Om stillbilderna blivit till kroppsminnen kan man behöva traumabehandling. Man kan gå in i minnesbubblorna och lära sig att inte hamna i chock när något som påminner om våldtäkten händer och inse att paniken som kommer är falskt alarm.

Susanne Örnhav menar, precis som Marie också upplever det, att skammen som omger kvinnor som våldtas är stor och svår att komma förbi.

– När någon tar sig rätten att kränka en människas integritet så skamlöst är det lätt att offret tar på sig inte bara den egna, utan även förövarens, skam. Vårt samhälle är inte jämställt, tyvärr anses man som en dålig kvinna och får skylla sig själv om man blir våldtagen. Att hålla skammen inom sig kan vara ett sätt att försöka få kontroll, men det blir en illusion.

För att gå vidare behöver man prata om det man varit med om.

– Man hör ofta att det är viktigt att förlåta andra, men det är mycket viktigare att förlåta sig själv, säger Susanne Örnhav.

Läs även: Kraftig ökning av anmälda våldtäkter i Söderhamn och Hudiksvall

Läs även: Krismottagningen där man behandlar män som utfört våld

Mer läsning

Annons