Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykiskt sjuka bör höras

/
  • Lotta Arvidsson, socialpsykiatrin, Hudiksvalls kommun och Bernt Jonsson, psykiatrisjuksköterska i Ljusdal.

Psykiskt sjuka orkar själva inte protestera vid neddragningar inom psykiska vården. De går inte ut och demonstrerar, och det ordnas inga tv-galor för dem.

Annons

För att samordna deras röster med vården och ge dem och deras anhöriga en starkare röst för att påverka, ordnades en konferens i Gävle på fredagen.

– Vi ska ta bort fördomarna och informera allmänheten och underlätta för dem som är sjuka, säger Olof Lundgren, Bollnäs, som varit sjuk i schizofreni i 47 år. Anhöriga är viktiga för återhämtning. Kontakten med föräldrar och syskon är viktiga.

Lotta Arvidsson och Bernt Jonsson arbetar inom psykiatrin i Ljusdal. De bjuder in psykiskt sjuka och deras anhöriga till kurser med information om psykiska sjukdomar.

– Vi tar med intresseföreningarna. Kurserna lär ut hur man kan undvika stress och se tidiga varningstecken på att sjukdomen återkommer, säger Lotta Arvidsson.

Patienterna är experter på sina sjukdomar och kan berätta för andra hur viktigt det är med återhämtning.

– Dygnsrytmen är viktig och när sömnen börjar krångla då är det en tidig signal som man ska ta på allvar, säger Bernt Jonsson. Då kan man minska på återfallen i sjukdomen om man får hjälp tidigt.

Efter som psykiskt sjuka kan hamna i kläm nu när sjukskrivningstiderna är begränsade så planerar utbildningsgruppen i Ljusdal att ta in försäkringskassan och arbetsförmedlingen i grupperna också. Det kan räcka med att delta i ett möte på arbetsförmedlingen för att en psykos ska bryta ut igen.

Mer läsning

Annons