Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykiatrin kan inte ha full koll på piller

Vuxenpsykiatrin tycker att de anstränger sig för att förhindra att det heroinliknande läkemedlet subutex sprids på drogmarknaden i länet.

– Men hundra procent kontroll kan vi inte ha, säger länschef Ulf Larsson.

Annons

Polisen både i Söderhamn och Gävle har märkt att subutex, som ska hålla heroinister borta från heroinet, blivit vanligare som drog. Det kan både handla om insmugglade piller eller sådana som kommit på avvägar från behandlingsprogrammet.

Vuxenpsykiatrin, som ansvarar för behandlingen med subutex, lämnar ut tabletterna vid sina mottagningar i Hudiksvall, Söderhamn och Gävle.

– Vid alla mottagningarna upplever man att man har ett gott samarbete med polisen och socialtjänsten. Om vi misstänker att en patient sprider tabletterna vidare så blir vi mer restriktiva. Det finns också patienter som har uteslutits ur behandlingsprogrammet, säger Ulf Larsson.

Däremot anser han inte att man kan kräva att alla patienter ska komma till mottagningen och ta varje tablett krossad och utblandad i vatten.

– Det handlar ändå om patienter och det måste finnas ett förtroende. Det är en viktig del i behandlingen. Sedan finns det till exempel de som tar sina tabletter under helgerna och då måste de få ut dem i förhand, säger Ulf Larsso.

Mer läsning

Annons