Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO om Coops prisfusk: "Det är skitdåligt naturligtvis"

/
  • Det är ännu oklart vilka Coop-butiker som har genomfört de tillfälliga prisändringarna.

Coop har försökt fuska sig till en bättre placering i PRO:s årliga matprisundersökning, enligt ett avslöjande från tidningen
Expressen
.
– Det är jävligt tråkigt om de ska lura en, säger Torsten Pettersson, ordförande i PRO Gävleborg.

Annons

I hemliga mejl som Expressen har tagit del av avslöjas hur en chef på Coop Mitt, där Hälsingland och Gästriklands butiker ingår, beordrar tillfälliga prissänkningar på vissa utvalda varor under perioden som PRO gör sin undersökning.

Läs mer: Här är mejlen som avslöjar Coops prisfusk

I mejlen som Expressen tagit del av skriver Johan Nilsson, driftchef Coop Mitt: "Vi får signaler att PRO har synts ute", och ber försäljnings- och marknadsavdelningen att se över priser på exempelvis "färs, kotletter och herrgårdsost".

Sedan förklarar Johan Nilsson vidare i samma mejl: "Varför håller vi på så här? Vi/Jag tror att det vore väldigt olyckligt om vi blev "överkörda" i denna mätning, då vi kör stenhårt på kommunikationen kring sänkta priser."

Läs också: Maten i Gävleborg billig enligt PRO-undersökning

En månad senare, efter att PRO genomfört sin undersökning, skickas ett nytt mejl ut till butikerna som ber dem att återgå till ordinarie priser på de varor som man "tidigare korrigerade när PRO var ute i våra butiker".

Torsten Pettersson, från Bollnäs, är ordförande i PRO Gävleborg. Han reagerar starkt på uppgifterna om prisfusket.

– Coops chef ringde personligen till mig och bad om ursäkt för det inträffade, säger han och fortsätter:

– Det är skitdåligt naturligtvis. Vi gör de här undersökningarna för att sätta prispress på handlarna och även informera våra medlemmar. Det är jävligt tråkigt om de ska lura en.

Anna-Maria Winblad är en av många PRO:are som varit med och kontrollerat matbutikernas priser i Hälsingland.

Hon anser att Coops beteende är alldeles förkastligt.

– Vi är väldigt noga med att hålla våra undersökningar hemliga för att det inte ska gå att fuska. Det här är sorligt, bedrövligt till och med.

Från början var tanken att PRO:s prisundersökning skulle presenteras om några veckor. Vad som händer med den är i nuläget oklart.

– Vi måste få mer information innan vi tar beslut om hur vi ska hantera det, säger Malin Wennberg, är pressansvarig för PRO på riksnivå.

Hur reagerade ni på uppgifterna?

– Det hela är jättetråkigt och vi är besvikna, naturligtvis. Genom att göra så här lurar butikerna sina egna kunder, något som de bara förlorar på i längden.

Kan det bli så att ni utesluter Coop från årets undersökning?

– Vi måste diskutera det här innan vi tar några beslut, så det kan jag inte svara på i dag. Men frågan måste ställas.

Mer läsning

Annons