Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prickad läkare fick göra 26 misstag

En dansk hyrläkare lyckades under två veckor göra 26 misstag. Bland annat ignorerade han en kvinnas hjärnblödning.

Annons

Läkaren är tidigare prickad och kunde trots det arbeta vid flera hälsocentraler i länet. Landstinget har nu anmält läkarens agerande till Socialstyrelsen. Den nya patientsäkerhetslagen innebär en anmälningsplikt om vårdgivaren har skälig anledning att misstänka att vårdpersonal utgör en fara för sina patienter.

– Det låter mycket med 26 fel, men det handlar inte om några stora misstag. Inget har hotat patientsäkerheten. Han har handlat på ett sätt som inte stämmer med hur vi arbetar. Han har gjort tveksamma medicininsättningar, men flera av de här sakerna hade jag kunnat göra själv, säger Börje Svensson.

Däremot tycker chefsläkaren det var anmärkningsvärt när hyrläkaren inte reagerade på en väntande kvinnas hjärnblödning. Det var en sjuksköterska som såg till att hon kom vidare till sjukhus.

– Det handlar inte om någon medicinsk spetskompetens. Kommer en allvarligt sjuk patient in på hälsocentralen bör man inse att hon behöver specialiserad sjukhusvård.

Läkaren har tidigare prickats av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd HSAN sedan han förklarat att en kvinna var psykiskt sjuk, utan att undersöka henne.

Att bli prickad i HSAN innebär inte med automatik att en läkare portas från landstinget.

– Det är klart att vi då undersöker om det finns något systemfel med läkaren, men även mycket duktiga läkare kan göra misstag som leder till prickning i HSAN.

Våren 2010 uppmärksammades att en läkare på Hudiksvalls sjukhus hade flera anmärkningar från Norge, utan att landstinget kände till det. Efter det begärde landstinget att Socialstyrelsen skulle arbeta för ett gemensamt nordiskt register där vårdgivaren kan kontrollera om läkare och annan vårdpersonal fått någon slags erinran.

Men ett sådant register saknas fortfarande.

– Vi får inte ens ha ett eget register där vi kan söka för att se om någon gjort något olämpligt, säger Börje Svensson.

Det är bemanningsföretaget som enligt avtalet med landstinget har huvudansvaret för att kontrollera personalens utbildning och anmärkningar.

– När det gäller just den här läkaren hade vi inte fått någon information om anmärkningen från bemanningsföretaget, säger Lena Sandin, chef för landstingets bemanningsenhet. Vi får titta på om det är något vi ska gå vidare med.

Mer läsning

Annons