Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positiva siffror – så mycket minskade vardagsbrotten förra året

/
  • Skadegörelse är den enda kategorin av

Nästan alla vardagsbrott i region Mitt minskade förra året. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet. Antalet fall av skadegörelse ökade däremot något.
– Den kostar kommunerna många miljoner, pengar som skulle kunna användas på ett mycket bättre sätt, säger utredningschefen Göran Kellner.

Annons

Läs också: Se hälsignar berätta om vilka brott de utsatts för

Försäkringsbolaget If har granskat Brottsförebyggande rådets preliminära brottsstatistik för 2015. Deras slutsats visar att vardagsbrotten (de brott som klassificeras som vardagsbrott är misshandel, skadegörelse, bostadsinbrott, trafikbrott och stöld) fortsätter att öka i Sverige.

Totalt anmäldes 736 360 vardagsbrott, vilket är en ökning med fem procent jämfört med 2014, skriver If i sin rapport.

Det är skadegörelsebrotten som står för den kraftigaste ökningen; de ökade med anmärkningsvärda 29 procent.

– Den ökade skadegörelsen drabbar enskilda individer och kostar kommunerna många miljoner, pengar som skulle kunna användas på ett mycket bättre sätt för att skapa en trivsam och trygg närmiljö, säger Göran Kellner, utredningschef på If samt före detta polis.

Läs också: Gunilla har drabbats av inbrott 14 gånger - "Man blir kränkt och äcklad"

Utöver skadegörelsebrotten så har också misshandelsbrotten ökat medan trafik- och stöldbrotten minskat något, enligts försäkringsbolagets genomgång. Antalet anmälda inbrott ligger kvar på samma nivå som förra året.

Polisregion Mitt, som består av Gävleborgs län, Uppsala län och Västmanlands län, är emellertid ett positivt undantag. Trots att vardagsbrotten ökade på riksnivå så visade regionen en minskning med åtta procent. Mest minskade kategorierna bostadsinbrott, trafikbrott och stöld.

Den kategori av vardagsbrott som inte följde trenden var skadegörelse. För även om totalen pekar åt rätt håll ökade anmälningarna om skadegörelsen med omkring 5 procent jämfört med föregående år.

Kommuner, som äger och förvaltar många fastigheter och andra samhällsnyttiga funktioner, är ofta bland de mest drabbade av skadegörelse.

– Det är klart att vi blir påverkade av skadegörelse. Det förekommer både här och där, säger Lars Stål, chef för tekniska avdelningen på Söderhamns kommun.

Läs mer: Ex-kriminelle Joakim slutade med brottsligheten och fann styrkan i naturen

Enligt honom finns det ingen sammanställd kostnad för skadegörelsen i Söderhamn. Men Lars Stål uppskattar att det vissa år rört sig upp emot 200 000 kronor.

– Periodvis är det mer eller mindre. Men jag tycker ändå att vi i Söderhamn har varit ganska förskonade och det förekommer väldigt lite skadegörelse.

Ifs sammanställning stöds också av Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning. I den framgår det att det i genomsnitt begås färre brott i Gävleborgs län jämfört med övriga landet.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons