Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populärt med tandvårdsabonnemang

Det har blivit populärt att abonnera på tandvård. I dag har fler än 16 000 gävleborgare frisktandvårdsavtal med Folktandvården.

Annons

Sedan 1999 har det varit möjligt att betala för sin tandvård genom en fast månadskostnad och för fem år sedan började Folktandvården erbjuda sin försäkring Frisktandvård.

– Det blir fler och fler avtal hela tiden. Jämför vi med andra landsting finns det både de som procentuellt sett har fler och de som har färre avtal, säger Maria Lönnbark, vd för Folktandvården Gävleborg.

Tanken med abonnemangstandvård är framför allt att uppmuntra till regelbundna undersökningar och göra tandvården tillgänglig för dem som har låga inkomster.

– Meningen är att patienten ska få en överblickbar kostnad för sin tandvård. Det finns många unga som väljer bort att gå till tandläkaren på grund av priserna, sedan måste de göra sin första rotfyllning och det är synd för de har så fina tänder när de är unga, säger Maria Lönnbark.

Om man räknar bort tandvårdsbidraget kostar Frisktandvård mellan 66 och 755 kronor i månaden. Priset beror på hur bra tänder och allmänhälsa patienten har.

– Tidigare var premiegrupperna även åldersbaserade, men det är de inte längre. Det görs en riskbedömning av patienten och alla besvär åtgärdas. På så vis går patienten in i avtalet från ett nolläge, förklarar Maria Lönnbark.

Mer läsning

Annons