Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna strider om hur bra landstingets ekonomi är

Landstinget fortsätter att visa upp ett gott ekonomiskt resultat.
Men politikerna strider om vad siffrorna egentligen visar.

Annons

Efter årets första sju månader fanns 170 miljoner kronor av intäkterna kvar när kostnaderna hade betalats. Det är 44 miljoner kronor mer än målet i budgeten och 132 miljoner kronor bättre än för samma period förra året.

Förbättringen jämfört med förra året beror mycket på att landstinget höjde skatten i år och att fler länsbor kommit i arbete. Det leder till att större skatteintäkter.

Oppositionsrådet Patrik Stenvard (M) konstaterar att vården fortsätter att kosta mer än vad som avsatts i budget.

– Prognosen för hela året visar att samma divisioner som tidigare år, Operation och Medicin, kommer att gå med underskott även i år, trots att de fått ett tilläggsanslag på 70 miljoner kronor. Nu gör även primärvården ett minusresultat.

Enligt majoriteten ökar kostnaderna mindre än för andra landsting.

– Prognoser gör man enligt försiktighetsprincipen. Jag räknar med ett bättre resultat, säger landstingsrådet Björn Brink (C).

Oppositionsrådet Alf Norberg (V) hävdar att överskottet visar att majoriteten tog i alldeles för hårt när de höjde skatten, införde avgifter på ambulansresor och hälsosamtal samt sänkte åldern för subvention på p-piller.

– Man hade klarat sig med den mindre skatteökning som Vänsterpartiet föreslog. Förmodligen tog majoriteten i för att till varje pris undvika underskott valåret 2010.

Björn Brink ångrar inte skatte- och avgiftshöjningarna.

– Det är långsiktiga åtgärder, säger han.

Mer läsning

Annons