Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna om att lämna Norrland för Svealand

/

Vi frågade regionpolitikerna om hur det ställer sig till att lämna Norrland för Svealand. De flesta är positiva till att bryta med norrlandsidentiteten och gå söderut, men flera partier befarar att det kommer ske till priset av att länets splittras.

Annons

1. Tror du att det blir en Svealandsregion? – Är det i så fall en bra idé?

2. Vilka län/regioner vill du helst se att Gävleborg bildar storregion med? Vilka ska vi undvika?

3. Håller Gävleborg ihop? Är det en risk att länet splittras eller finns det rent av någon mening med

Ingemar Kalén, oppositionsråd, Kristdemokraterna.

– Jag tror att det blir en Svealandsregion. Här finns redan län som vi i dag samverkar med vilket givetvis underlättar.

– Visst kan Dalarnas "dåliga ekonomi" avskräcka, men å andra sidan tror jag att staten kommer att gå in med pengar där.

– Gävleborg håller ihop, allt annat är fel.

Eva Lindberg, regionråd, Socialdemokraterna.

– Det verkar troligt att det blir en Svealandsregionen och jag hoppas det. Det är den bästa lösningen.

– Åtminstone Uppsala och Dalarna, men det blir en för liten region om man jämför med de storregioner som redan bildats. Jag tycker inte att Gävleborg ska ingå i ett stornorrland.

– Gävleborg håller ihop! Det finns ingen risk för att länet splittras och det finns ingen mening med det. När den nya kartan över Sverige har ritats kan det teoretiskt sett vara någon gränskommun i någon av de nya regionerna som väljer att ansöka om att få ingå i en annan region, men det är en annan fråga.

Alf Norberg, regionråd, Vänsterpartiet.

– Jag tror att det blir en Svealandsregion. Det känns naturligt eftersom det sedan länge finns ett samarbete kring den högspecialiserade vården. Det är inte säkert att alla de länen kommer att ingå, men huvuddelen bildar nog en storregion.

– Jag vill att vi bildar region med länen i den tänkta Svealandsregionen. Jag tycker inte att man ska räkna upp vilka vi vill undvika, det sänder bara negativa signaler.

– Jag tror att Gävleborg håller ihop och det är också klokast.

Läs mer: Så tycker hälsingarna om regionfrågan: "Gävle är bara skit"

Mattias Eriksson, oppositionsråd, Sverigedemokraterna.

– Det låter sannolikt att det blir en Svealandsregion. Men mitt parti är motståndare till storregioner, vi tycker att det är en dålig idé.

– Det saknas belägg för att storregioner ska lösa de problem de avses lösa, därför är det svårt att svara på frågan. När det nu ändå tycks bli storregioner är det viktigt att vi håller ihop vår arbetsmarknadsregion med Uppsala och Stockholm.

– Det återstår att se. Det viktiga är att medborgarena involveras och blir delaktiga i processen.

Hannah-Karin Linck, regionråd, Centerpartiet.

– Vi tror att det blir en Svealandsregion. Det är ganska naturligt med anledning av redan pågående samarbeten.

– Det finns inget län som vi ska undvika, det här är fortfarande en pågående process.

– Vår utgångspunkt är att länet håller ihop. Vi ser ingen fördel i att Gästrikland och Hälsingland skiljs åt, men finns det enskilda kommuner som vill tillhöra en annan region ska det vara möjligt.

Stig Zettlin, oppositionsråd, Sjukvårdspartiet.

– Blir det en Svealandsregion är det en rätt fantasilös lösning med tanke på att de länen redan har ett samarbete inom sjukvården. Vi tycker inte att staten ska gå in och bestämma det här och tvinga ihop län till större regioner. Det måste vara en process där medborgarna får vara med och tycka till.

– Dalarnas ekonomi bekymrar, men vi skulle helst se att staten nu tar sitt ansvar och stöttar de län som vårt som ligger lite efter, om man får säga så.

– Vi är oroliga för att länet kommer att splittras och det är synd nu när vi bildat en egen region som vi försöker utveckla. Det får gärna fortsätta ett tag till innan vi går vidare och bildar några större regioner.

Läs mer: De för länets talan om storregioner – alla vill de höra ihop med Uppsala

Patrik Stenvard, oppositionsråd, Moderaterna.

– Man har pratat om storregioner många gånger utan att lyckas, och jag är tveksam till om man lyckas denna gång. Moderaterna i Gävleborg ser inte storregioner som lösningen på länets utmaningar. Om det ska bildas större regioner är det viktigt för oss att det sker med ett underifrånperspektiv där länsinvånarna inkluderas.

– Om det blir en större region så är det viktigt för oss att det är söderut med Uppsala län. Vi vill inte att man bildar region norrut och är även tveksamma till att bilda en region tillsammans med Dalarna.

– Oavsett om det blir norrut eller söderut så finns en risk att någon kommun söker sig till en annan regionbildning. Vi ser inte någon mening med att länet delas, men förstår samtidigt om det finns enskilda kommuner som hellre söker sig till en annan region.

Carina Östansjö, oppositionsråd, Liberalerna.

– Vi hoppas och tror att det blir en Svealandsregion. Det tycker vi är bra. Att bilda en större region är en fråga som vi har drivit ganska länge.

– Vi ser att det är viktigt att bilda region med Uppsala. Om det blir en Svealandsregion ser vi inget län som vi vill undvika, men vi har diskuterat att det inte vore bra om det bara blir vi och Dalarna.

– Gävleborg ska hålla ihop och gå söderut. Det är viktigt för regionen och alla kommunerna i länet. Skulle sedan Nordanstig välja att tillhöra en annan region norrut ser vi inget problem med det.

Karin Jansson, regionråd, Miljöpartiet.

– Vi har lite olika syn på regionalisering inom Miljöpartiet och har ingen gemensam uttalad linje. Jag tror att det blir en Svealandsregion. Jag vet inte om det är meningsfullt att sia, särskilt inte så här snart inpå indelningskommitténs ställningstagande. Många tror att storregionerna blir av redan 2019. Jag är inte lika säker på det och tycker gott att det kan vänta. Problemet med Svealandsregionen är att det är så stora geografiska avstånd. Geografiska avstånd är inte att leka med. Jag tycker att fokuseringen på befolkningsmängd behöver lämna lite plats för antal kvadratkilometer. Det är svårt att få till en bra demokrati med bra kontakt mellan väljare och politiker på stora avstånd.

– Så få som möjligt. Sörmland och Värmland är långt bort. Örebro är också lite långt bort.

– Att hålla ihop länet är inget självändamål för mig. Men det är inte sannolikt att någon del av länet skulle vilja gå norrut om det blir ett Stornorrland.

Läs mer: Gävleborg splittras redan innan förhandlingar om storregion

Mer läsning

Annons