Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerförakt får inte styra

Landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) fick gå före i vaccineringskön, men inte statsminister Fredrik Reinfeldt (M).
Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo tycker inte alls att det är konstigt.

Annons

– Jag förstår inte jämförelsen. Regeringen och riksdagen har inget med sjukvårdsapparaten att göra, säger Signar Mäkitalo.

I fredags vaccinerades nio politiker i landstingsstyrelsen samt landstingsdirektör Svante Lönnbark på uppmaning från honom. Under helgen kom kritik både från Socialstyrelsen och folkhälsominister Maria Larsson (KD).

– Jag vet att det finns människor som tycker illa om en del politiker och blir upprörda vid sådana här tillfällen, men jag kan inte göra mina avgöranden utifrån det, säger landstingets smittskyddsläkare.

Han konstaterar att Socialstyrelsens riktlinjer innebär att man ska säkerställa att sjukvårdsapparaten fungerar vid en större pandemi.

– Från början sa vi att vårdpersonal som finns nära patienterna ska vaccineras, men snart insåg vi att det inte är så enkelt. Vi behöver städ-, köks- och transportpersonal för att sjukvården ska fungera, även IT-personal för till exempel driften av journalsystem.

Han poängterar att det bara är politikerna i krisledningsnämnden vaccinerats med förtur.

– Vid en pandemi kan de behövas för att ändra på tvingande regler för sjukvården.

Landstingsdirektören är både föredragande i krisledningsnämnden och är med i landstingets regionala krisledningsgrupp med tjänstemän.

Mer läsning

Annons