Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker står splittrade inför flyktinginvandringen till länet

/
  • Många av regionpolitikerna är överens om att länet behöver en större befolkning, men finns det lärare, skolplatser och bostäder åt alla som kommer?

Regionens politiker står splittrade inför flyktinginvandringen till länet. Fler människor ökar möjligheten till starkare tillväxt, men samtidigt finns det farhågor om att länets resurser inte kommer räcka till.

Annons

Läs mer: Många flyktingar till Gävleborg de kommande åren

Regionrådet Alf Norberg (V) ser framför allt en stor tillgång i de människor som nu bosätter sig i Gävleborg. Även om arbetslösheten är hög i länet, i synnerhet bland utrikesfödda, tror han att de blir ett bra tillskott till arbetsmarknaden.

– Det finns lediga arbeten inom flera olika branscher, vi ser att det kommer bli brist på bilmekaniker och vårdpersonal bland annat. Är man exempelvis från Syrien och har en bra utbildningsbakgrund finns det stora möjligheter att få ett arbete i länet, säger Alf Norberg.

Läs mer: Mycket hög arbetslöshet bland utlandsfödda i länet

Samtidigt innebär de nya invånarna en utmaning för Gävleborg.

– Egentligen är det inte pengarna som saknas, men vi måste anstränga oss för att lösa det rent praktiska med att ordna fram bostäder och platser i skolan, säger Alf Norberg.

Oppositionsrådet Patrik Stenvard (M) delar Alf Norberg uppfattning att pengarna finns, men ser också att länet är dåligt rustat för att ta emot de människor som nu kommer.

– Nu när det är ofantligt många flyktingar som kommer belastar det våra system. Vi har exempelvis inte de lärare som behövs och inte minst saknar vi bostäder. Det är mycket bostadsfrågan som kommer styra var människor hamnar framöver och jag tror att vi kommer få se mycket okonventionella bostäder för att människor ska få tak över huvudet, säger Patrik Stenvard.

Läs mer: Så många flyktingmiljoner kan hälsingekommunerna få från staten

Framför allt ser han en utmaning när det kommer till jobb och tillväxt.

– Det gäller att få människor i arbete, det är helt avgörande. Här kommer vi att få ta till alla möjliga lösningar, exempelvis titta på hur Region Gävleborg kan inkludera dem i sina verksamheter, säger Patrik Stenvard.

Ingemar Kalén, oppositionsråd för Kristdemokraterna, ser positivt på befolkningsökningen som flyktinginvandringen medför.

– Från mitt sätt att se det är det bra, vi behöver fler människor i vårt län. I många av de här grupperna som nu kommer finns också den kompetens som arbetsmarknaden i Gävleborg behöver. Men det gäller att set till att de fortare får arbete, de flyttar härifrån om det tar för lång tid, säger Ingemar Kalén.

Han vill se ett bättre samarbete inom länet för att kunna ta emot de nya invånarna.

– Det jag undrar är var samordningen finns någonstans? Söderhamn har gjort otroliga insatser för att människor ska ha någonstans att bo, men hur kan det vara så få som flyttar till Hudiksvall? säger han.

Sverigedemokraternas oppositionsråd Solveig Wiberg ser ingen annan utväg än att begränsa invandringen.

– Tidigare har jag inte varit så negativ till vår förmåga att hjälpa de människor som kommer, men nu med facit i hand börjar jag se att vi inte klarar det här. Det går för fort, vi har inte bostäder åt alla som kommer eller plats i skolorna. Här i min hemkommun Nordanstig kan vi se att det tynger socialtjänsten, säger hon.

Läs mer: Befolkningen ökar - regionpolitiker varnar för skattehöjning

Mer läsning

Annons