Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker kritiserar lösning på chefskonflikt

Landstingsdirektör Svante Lönnbark går utanför sina befogenheter när han löser en chefskonflikt genom att lägga ner en av landstingets divisioner, anser oppositionsrådet Alf Norberg (V).

– Jag är mycket förvånad, närmast bestört.

Annons

Det var landstingsstyrelsen som 2006 beslutade om införandet av en divisionsorganisation. Då är det också styrelsen som ska besluta om förändringar, anser Alf Norberg.

– Landstingsdirektören fick stor frihet att forma en organisation med fem till sju divisioner. Men nu är det fyra!

När den kritiserade divisionschefen Hanna Brevemark Jansson under måndagen tvingades lämna sin tjänst, lade landstingsdirektör Svante Lönnbark samtidigt ner divisionen för barn- och kvinnosjukvård, psykiatri och habilitering. Verksamheterna delas nu upp mellan Division Operation och Division Medicin.

Förändringen kanske inte får någon betydelse för patienterna, men borde bekymra väljarna, anser Alf Norberg.

– Man följer inte demokratiskt fattade beslut. Jag vet inte hur många divisioner som är bäst, men problemet är att jag och min partigrupp inte fått ta ställning till det.

Landstingsrådet Eva Tjernström (S) tycker att Svante Lönnbark hanterade den akuta situationen på ett klokt sätt.

– Det var viktigt för personalen med en snabb lösning. Jag hade varit mer bekymrad om landstingsdirektören inte gjort något. Sedan får vi diskutera det här i styrelsen i efterhand, men vår tolkning är att landstingsdirektören har friheten att göra sådana här förändringar.

Mer läsning

Annons