Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker försvarar USA-resorna: "Om bara några åker får vi aldrig en förändring"

/
  • Hanna-Karin Linck (C) är övertygad om att USA-resorna kommer att innebära bättre och effektivare vård för invånarna i Gävleborg.
  • Eva Lindberg (S) ser resorna som välinvesterade pengar.

Drygt fem miljoner för att utveckla vården i Gävleborg är väl investerade pengar, anser den politiska majoriteten i Region Gävleborg.
– Det går inte att bara åka tio personer och tro att det ska få genomslag, säger Hannah-Karin Linck (C).

Annons

Region Gävleborg satsar hårt för att förändra och förbättra vården för invånarna i länet. En del i arbetet består av studieresor till den USA-baserade vårdjätten Kaiser Permanente. Hittills har 118 personer följt med på de åtta resor som genomförts sedan 2014.

Läs mer: Regiondirektörernas USA-resor som alla pratar om – kostat 5,3 miljoner hittills

Resorna, som kostat 5,3 miljoner kronor , har varit omdiskuterade. Den politiska majoriteten (S, C, V och MP) i Region Gävleborg försvarar dem.

– Har man ingen ambition att utvecklas och bli bättre ska man naturligtvis bara vara hemma. Men vill man utvecklas och jobba med andra processer så måste man göra det bättre för patienterna, säger Hanna-Karin Linck (C), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd.

De som höjt rösterna och kritiserat resorna anser att resorna har blivit för många och kunnat göras effektivare. Den kritiken avfärdar dock Hanna-Karin Linck. Enligt henne krävs det stora insatser för att förändra en organisation med 6 500 anställda.

– Ska man göra en förändring som den här innebär att många måste se samma sak. Om bara några stycken får åka för att sedan ha en stor föreläsning i Göransson Arena så får man aldrig någon förändring.

Varför skulle inte det gå?

– Att tio personer ska göra det i den här stora organisationen fungerar inte. Det måste vara fler som sett och vet hur det fungerar för att vi ska kunna driva den här processen, säger Hanna-Karin Linck.

Läs även läkarens kritik mot USA-resorna: "Hittills inte gett något avtryck"

Även regionstyrelsens ordförande Eva Lindberg (S) försvarar resorna.

– Och eftersom det var stimulanspengar tycker vi det var välanvända pengar, säger hon.

En del av kritiken har också gått ut på att det nästan uteslutande har varit direktörer, chefer och andra toppnamn som fått följa med på resorna. Räknar man antalet personer som endast har titeln "läkare" i deltagarlistorna från studieresorna återfinns endast 11 personer som är anställda av regionen. Enligt Region Gävleborgs interna sammanställning har emellertid 23 läkare fått följa med.

Läs mer: Pengar till äldres sjukvård har bekostat regionens USA-resor

Hanna-Karin Linck och Eva Lindberg ser gärna att fler medarbetare, till exempel sjuksköterskor och undersköterskor, får följa med på kommande resor.

– Alla medarbetare är lika mycket värda och jag tycker absolut att fler från andra positioner ska få resa och se det här, säger Hanna-Karin Linck.

– Det får bli nästa steg. Vi har 6 500 anställda och vi måste börja någonstans för att uppnå en kritisk massa, säger Eva Lindberg.

Hur många är en kritisk massa?

– Det lägger jag mig inte i, så länge vi kan motivera att det är vettigt.

Vore det inte mer kostnadseffektivt att bjuda hit KP för att föreläsa för alla inom regionen?

– Då är det bara de inbjudna du träffar och du ser inte hur det går till i praktisk vardag. Det är alltid mycket mer givande att se och träffa många på plats, säger Eva Lindberg.

Enligt den politiska majoriteten ska arbetet med USA-resorna och effekterna av dessa följas och utvärderas de kommande åren.

Redan nu anser de dock att vissa resultat har kommit. Till exempel lyfts att Gävles familjeläkarjour flyttat till akutmottagningen fram. Resorna ska också ha resulterat i ändrade rutiner för att korta väntetider inom delar av cancervården (exemplen har dock fått kritik) .

– Kommer vi några steg till kommer vi att tjäna in de här pengarna mångfalt, säger Hanna-Karin Linck (C).

Mer läsning

Annons