Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser vågar inte kritisera

Poliser är rädda för att kritisera den egna verksamheten, det visar en undersökning som Polisförbundet har låtit göra.

Annons

Polisförbundets undersökning visar att närmare sex av tio poliser någon gång har låtit bli att framföra kritik mot chefer, arbetsmetoder eller arbetsmiljön, av rädsla för att bli utsatt för repressalier. Poliserna är rädda att konsekvenserna av kritiken kan bli utfrysning, omplacering, samt sämre karriär- eller löneutveckling.

- Det kommer signaler då och då om att folk inte vågar säga vad de tycker. Nu har vi den här enkätundersökningen som säger, svart på vitt, att drygt hälften av de som svarat har sagt att de inte vågat uttrycka sina åsikter. Det finns bevisligen en rädsla för repressalier, och det måste man ta på allvar, säger Lennart Proos, ordförande för Polisförbundets Gävleborgsområde.

Både Lars Fredin, som är områdeschef för polisområde norra i Gävleborg., och Josef Wiklund, som är chef för Gävleborgspolisens brottsförebyggande enhet i norra Gävleborg, tycker att det är allvarligt att det finns poliser som säger att de inte vågar framföra kritik till ledningen.

- Det är något vi måste arbeta med att förändra. Jag vill att fler ska våga säga vad de tycker, och att de då upptäcker att det går att komma med kritik, säger Josef Wiklund.

Hur är det på din arbetsplats? Vågar du gå till chefen med kritik, eller avstår du eftersom du är osäker på hur kritiken kommer att tas emot? Har du framfört kritik och hur upplevde du i så fall att kritiken tas emot?

Kommentera i vårt kommentarsfält, och berätta gärna vilken bransch du arbetar inom.

Mer läsning

Annons