Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar för stöldliga

Ligor siktar in sig på äldre personer i Gävleborg.

Annons

Under den senaste tiden har polisen identifierat flera grupperingar som har specialiserat sig på att stjäla guld och andra värdeföremål från äldre människor.
Polisen bedömer att upp till 30 brott sker dagligen.

Stölderna sker främst i södra Sverige men även Gävleborgs län är hårt drabbat.
En kartläggning som polisen i Västra Götaland har gjort pekar på att runt 80 personer ägnar sig åt åldringsbrotten. Personerna är mycket mobila och rör sig över stora geografiska avstånd på kort tid.
Ofta är de mycket aktiva på en ort för att sedan fortsätta vidare när de känner sig exponerade.

Tillvägagångssätten kan variera men ett vanligt mönster är att man söker upp åldringar på gatan och försöker sälja falska guldhalsband och i samband med det påtvingade köpet byter de ut åldringarnas äkta guldhalsband mot de falska .Inte sällan omfattar en gruppering ett tiotal personer som färdas i två eller tre bilar, ofta Mercedes eller BMW med engelska registreringsskyltar men detta kan variera.

- Gärningsmännen är både män och kvinnor i åldrarna 20 till 50 år, men det händer även att barn utnyttjas i brottsliga sammanhang, berättar polisens presstalesman Mikael Hedström.

Själva brotten utförs för det mesta av kvinnorna och männen agerar chaufförer.
Gärningspersonerna är ofta utlänningar men kan prata enklare svenska.

- De som blir utsatta för stölderna tycker ofta att det har varit en hotfull situation trots att inga direkta hot uttalats, berättar Mikael Hedström som uppmanar alla som ser eller har sett något från stölderna att kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

Mer läsning

Annons