Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: "När misstänkta får sin narkotika på recept kan vi inte göra någonting"

/
  • Katarina Hermansson, läkare och ansvarig vid Hälsinglands beroendemottagningar.
  • Rickard Eriksson, polis och förundersökningsledare som jobbar över hela Hälsingland.

Traditionella droger har nästan helt ersatts av receptbelagda mediciner sedan några år tillbaka. Det ser både polisen Rickard Eriksson och beroendeläkaren Katarina Hermansson dagligen i sina jobb.

Annons

Att missbrukare får ut stora mängder narkotikaklassade mediciner som dessutom läcker till gatan är ett av de huvudsakliga problemen när det gäller drogsituationen i Hälsingland, det menar flera personer med insyn i frågan.

– Jag kan se i våra förhör att många misstänka allt oftare får ut sin narkotika på recept av läkare, och då kan vi inte göra någonting. Det är dock svårt för oss att veta om man tagit den dos som man fått ordinerat eller mer, men min bild är att det överförskrivs, säger förundersökningsledaren och polisen Rickard Eriksson.

Läs även: Missbrukaren om narkotikaklassade mediciner: "Folk får på tok för mycket utskrivet och säljer vidare"

Enligt honom har bland- och tablettmissbruk har ökat de senaste fem åren både bland yngre och mer erfarna missbrukare. Det leder till fler överdoser och fler dödsfall särskilt bland unga mellan 20–25 år.

Framför allt är det de receptbelagda opiaterna i kombination med andra lugnande medel, alkohol och droger som leder till döden.

– Det ser vi i våra analyser. De traditionella drogerna är allt ovanligare, heroin är det sällan vi ser. Subutex och liknande däremot har var och varannan.

Läs även: Här skrivs det ut mest narkotikaklassade mediciner

Beroendeläkaren Katarina Hermansson är också djupt bekymrad.

– Fler kommer med tablettmissbruk till våra mottagningar idag jämfört med för några år sedan. Problemet är överförskrivningar och att patienter går till flera olika läkare samtidigt.

Enligt hennes upplevelse finns det två grupper av patienter, dels dem som blivit beroende av läkemedel och fått sina liv raserade trots att de följt läkarens ordination samt den grupp som köper tabletter på gatan enbart för missbruk.

– Gemensamt för båda grupperna är att det finns läkare i bakgrunden som är ansvariga på något sätt. Det kan vara aningslösa läkare som skriver ut för mycket då de vill vara patienterna till lags. Det kan också bero på slentrian, att en patient gått till samma läkare länge och läkaren skriver ut för mycket utan att tänka sig för till exempel.

Läs mer: Kent fick ångestdämpande mot rygg ont – blev svårt beroende

Till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kommer anmälningar mot läkare som misstänks ha gått över gränsen. Anmälningarna kan komma från apotekspersonal, annan vårdpersonal, personer inom socialtjänsten eller polisen till exempel. IVO granskar fallet och kan utreda huruvida förskrivaren agerat egenmäktigt eller inte. Är så fallet kan läkaren förlora sin legitimation eller få en varning. Under 2014 begärde IVO att sju personer skulle bli av med sin förskrivningsrätt.

– Mörkertalet är dock väldigt stort, säger Gunnel Olstam vid IVO.

Att komma åt problemet med överförskrivande läkare är svårt även för polisen.

– För oss poliser är det komplicerat. Vi kan inte ta reda på särskilt mycket om varifrån tabletterna kommer på grund av sekretessen. Vi får fokusera på försäljningen som sker i det andra ledet på gatan, säger Rickard Eriksson.

Mer läsning