Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen hittade kadaverdeponi

Polisen fick en anmälan om att någon lagt ut en otillåten björnåtel. "Åteln" visade sig vara dumpade, självdöda kalvar.

Annons

En man och en kvinna från södra Hälsingland stod på onsdagen inför rätta i Söderhamn, åtalade för ett mindre vanligt brott: brott mot lagen om foder och animaliska biprodukter.

Polisen i Bollnäs fick en påringning om att något som misstänktes vara en björnåtel hade lagts ut i ett markområde. Men den otillåtna åteln visade sig i själva verket vara en kadaverdeponi.

Polispatrullen kunde på platsen konstatera att ett halvdussin självdöda kalvar låg i en hög, nödtorftigt täckta av plast och snö. Där fanns också benrester av nötkreatur.

Den åtalade mannen och kvinnan hävdade att de så sent som 2001 haft rätt att gräva ner kadaver. Den rätten upphävdes år 2007, men det kände makarna inte till 2009. Deponin var dessutom bara tillfällig, hävdade de.

Åklagare Sebastian Flodström avvisade den förklaringen:

- Allt prat om nedgrävning är strunt. Djuren har legat helt oskyddade, bara delvis täckta av ensilageplast. De skulle ha kunnat utgöra en smittorisk för vilda djur, sa han och yrkade att paret döms till dagsböter.

Försvarsadvokat Per Wiesel höll med om att det begåtts ett fel. Han ansåg det vara ett "snårigt rättsområde", att det var oklart vem som var ansvarig verksamhetsutövare och bedömde det inträffade som ringa.

Dom meddelas den 18 november.

Mer läsning

Annons