Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personliga omdömen om läkare skickas till JO

Den kritiske läkarens psykiska hälsotillstånd ifrågasätts inte i den slutgiltiga skrivelsen till Justitieombudsmannen, JO.

Men de flesta av de personliga omdömena om läkaren godkänns som argument av majoritetspolitikerna när landstinget ska försvara sig mot hans JO-anmälan.

Annons

Samtliga oppositionspartier röstade emot när skrivelsen fastställdes av landstingsstyrelsen under måndagen.

– Ändringarna som gjorts räcker inte, säger oppositionsrådet Alf Norberg (V). När vi sade nej gjorde majoriteten ytterligare någon kosmetisk ändring, men jag tycker inte att det förändrade något.

Redan vid landstingsstyrelsens sammanträde den 24 februari fanns ett förslag för hur läkarens påståenden skulle bemötas (se faktarutan). Det presenterades för styrelsens ledamöter som ett informationsärende inför beslut den 8 mars

I förslaget sades att verksamhetschefen försökt kontrollera läkarens hälsotillstånd och inte varit säker på om läkaren var arbetsför. Läkarens låga löneökning motiverades med hans brist på social kompetens. Han beskrevs som aggressiv och skrämmande mot sina arbetskamrater.

Det mesta av det finns kvar i det svar som nu godkänts, men inte ifrågasättandet av hans psykiska hälsa.

Hänvisningarna till vad läkaren skrivit på sin privata blogg har tagits bort.

Alf Norberg (V) och Charlotte Klötz (FP) gick ut offentligt och kritiserade landstingets sätt att hantera sin personal redan efter första informationen.

I måndags anklagades Alf Norberg av majoriteten för att ha läckt ut information som inte var offentlig, fast förslaget skickats ut till länsmedia flera dagar före mötet.

Landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) hävdar att det var nödvändigt att Hudikläkarens påståenden till JO gjorde det nödvändigt att gå in på personliga förhållanden.

– Vi anmodades av JO att utreda det som stod i hans kompletterande skrivelse till JO.

Enligt Ann-Margret Knapp var det av misstag som förslaget skickades ut till media före mötet.

– Vi har sådana här informationspunkter så att oppositionen ska få mycket information. I det läget är inget klart.

Mer läsning

Annons