Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar bästa flyktinghjälpen

/
  • Åsa Älander, ordförande för Röda korset i Ljusdal, som de senaste dagarna fått många frågor om hur man bäst kan hjälpa i flyktingkatastrofen kring Medelhavet. Insamlingsbössor för ändamålet finns nu i alla butiker i Hälsingland.

Den pågående flyktingkrisen väcker engagemang och många rensar garderoberna för att hjälpa krigsdrabbade människor på flykt. Men att skänka pengar är oftast mer effektivt, enligt flera av de etablerade hjälporganisationerna i Hälsingland.

Annons

Flyktingkrisen har väckt engagemang och hjälpvilja i hela Europa. Även i Sverige slår flera insamlingar rekord och engagemanget är välkommet från hjälporganisationernas sida.

Pengar är en effektiv gåva.

– Det går snabbast att få till platsen. Vi har ju lokala enheter i nästan alla länder och de anger vad de behöver i form av medicin, vatten, tält, vaccination, hygienartiklar och liknande saker, säger Kent Jonelind, ordförande för Röda korsets Hudiksvallskrets.

På flera håll i Hälsingland har organisationen märkt av en ökad efterfrågad på att få hjälpa i flyktingkatastrofen som just nu utspelar sig kring Medelhavet. Under Hälsinge marknad bidrog ovanligt många med en slant i Röda korsets insamlingsbössor, och i Kent Jonelinds mailkorg undrar många hur man går till väga för att skicka kläder till krigsoffer på flykt.

Men det kan vara lite klurigare.

– Vi slutade med det för kanske fem år sedan, det är ofta fel grejer man får in och det är ineffektivt. Däremot har vi kontakt med kyrkor och asylboenden i Hälsingland som ofta har lokala butiker på boendena. De vet vad som behövs så då kan vi samla ihop om de till exempel efterfrågar herrskor i storlek 41. Så det går ju att skänka kläder också, förklarar han.

På samma sätt resonerar Margareta Elensky, ordförande för Rädda barnen i Gävleborg, som har lokala enheter i alla hälsingekommuner utom Nordanstig.

– Pengar får organisationen direkt användning för på plats, säger hon.

De senaste dagarna har Rädda barnen fått många påringningar från människor som vill engagera sig. Och all hjälp behövs, säger hon. Vill man inte skänka pengar eller kläder, kan man skänka sin tid.

– Man kan ta kontakt med lokalföreningar och se vad man kan göra och det räcker med att göra en kortare insats också. Vi har ju redan många från Syrien här och man kan bli någons språkvän, man kan bli matchad med en nysvensk och göra allt från att gå ut i skogen tillsammans till att hjälpa till med vardagliga saker, säger Margareta Elensky.

Men även om många vill hjälpa, skulle det på flera håll i Hälsingland behövas fler volontärer i flyktinghjälpen. I slutet av september drar Svenska kyrkan i Bollnäs i gång med svenskundervisning för asylsökande, och mer hjälp behövs enligt diakon Tina Sahlin.

– Vi är väldigt glada över dem som engagerat sig men vi behöver fler, säger hon.

Mer läsning

Annons