Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patientjournaler måste skyddas bättre

Landstingets revisorer har intervjuat personer som arbetar med informationssäkerhet inom landstinget. Enligt de intervjuade lever landstinget inte upp till Socialstyrelsens riktlinjer. Bland annat måste det bli enklare att spärra uppgifter på patientens begäran.

Annons

Förra året trädde den nya Patientdatalagen i kraft. Där fastslås att vården ska hantera journaler och annan information så att inte patientens integritet hotas.

Det finns inga enhetliga regler inom landstinget för hur medarbetare får tillgång till sekretesskyddade uppgifter. Det varierar mellan olika verksamheter och datasystem. Det är inte tillräckligt tydligt vem som ansvarar för att dela ut behörigheter. Enligt revisorerna kan det leda till att fel personer får tillgång till systemet.

Revisorerna efterlyser en gemensam värdegrund för hela landstinget.

Landstinget har skapat en rad dokument kring hur patientens integritet ska skyddas, men revisorerna anser inte att de använts tillräckligt ute i verksamheten. Dokumenten skulle också behöva förbättras. Ett förbättringsarbete pågår, men revisorerna är inte nöjda med att systemsäkerhetsplanerna ännu inte är färdiga, trots att de bygger på intentioner från 2003.

Mer läsning

Annons