Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patientförsäkringen sa nej –nu erkänner landstinget brister

/
  • Landstinget erkänner att uppföljningen av Ove Lindebergs njurproblem varit dålig.– Det är bra, men det är förskräckligt att sådant här kan ske, säger han själv.
  • Hudiksvalls Tidning den 23 september 2011.

Ove Lindebergs kraftigt försämrade njurfunktion hade kunnat undvikas om han hade kallats till mer regelbundna provtagningar.
Det konstaterar nu landstinget som gör en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen.
Bedömningen är en helt annan än när Patientförsäkringen avslog Oves anmälan.

Annons

Ove är född med skrumpnjure och har hela livet gått på kontroller. För drygt fem år sedan började han må sämre, men hans läkare gav lugnande besked och det blev långt mellan provtagningarna. Hösten 2010 blev han akut sjuk och han kom till sjukhuset i Gävle där det konstaterades att hans njursvikt blivit mycket värre. Han blev direkt ordinerad dialys och fick veta att han för länge sedan borde ha ändrat kost.

– Det som hände den här mannen hade kunnat undvikas om han kallats till provtagning med kortare intervaller. Vi beklagar att det gick så här illa för honom och kan i efterhand konstatera att vi borde ha följt upp mannens hälsa betydligt oftare, säger anmälningsansvariga Camilla Männikkö i ett pressmeddelande i samband med att landstinget gör en lex Maria-anmälan.

– Det känns naturligtvis bra att de erkänner felet, men det känns förskräckligt att en läkare får göra så här, säger Ove.

Patientförsäkringen kom i februari fram till en helt annan bedömning när de sa nej till ekonomisk ersättning. De hävdade att Oves sjukdom innebär en risk för kraftig försämring och att tätare kontroller sannolikt inte kunnat förbättra något.

– Nu går det kanske att använda det landstinget säger i en överklagan av Patientförsäkringens beslut, säger Oves sambo.

Mer läsning

Annons