Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienten kan få skriva sin egen remiss

Nästa år ska du kunna söka dig direkt till en specialistläkare.
Du ska inte behöva gå vägen via familjeläkaren.

Annons

I stället blir det patienten själv som får skriva sin "remiss", där patienten beskriver sin sjukdomshistoria, sina besvär och upplevda behov.

– Det blir förstås inte lika komplett som om en familjeläkare skriver en remiss, men eftersom vi ska använda ett standardiserat formulär kommer säkert det mesta att komma med, säger Jan Woxberg som leder landstingets projekt för att korta vårdköerna.

Landstingsfullmäktige beslutar förmodligen om införandet om ett par veckor. Landstingsstyrelsen har redan ställt sig bakom förslaget som konstaterar att patientens ställning, valfrihet och rätt till inflyttande successivt stärkts.

Den nuvarande remisshanteringen leder både inom primär- och specialistvården till mycket arbete som inte ger något extra värde för patienten.

Men alla som skriver sin egen remiss blir inte garanterade att få träffas en specialistläkare.

– Specialistmottagningen kan hänvisa patienten till primärvården om de gör den bedömningen, säger Jan Woxberg.

Enligt förslaget finns det en oro inom vården för att vårdköerna snabbt ska växa när det blir fritt att själv söka specialistvård.

Därför kommer systemet att nästa år successivt införas i verksamhet efter verksamhet, men målet är att alla landstingets specialistverksamheter före den 1 januari 2012 ska ha tagit bort kravet på remiss från en familjeläkare.

Samtidigt finns möjligheten kvar för familjeläkare att remittera sina patienter vidare till en specialist.

Mer läsning

Annons