Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pandemiplaner hemlighålls

Länsstyrelsen "hemligstämplar" kommunernas strategier inför befarade svininfluensautbrottet. "Onödigt att kunskapen hamnar i fel händer."

Annons

Den 15 september hade alla kommuner i länet redovisat sina planer för hur man kommer att agera om och när svininfluensan (H1N1) slår till.

Men på länsstyrelsen lägger man locket på om närmare uppgifter om de kommunala uppläggen:

- Vi lämnar inte ut några detaljer. Det har med risk- och sårbarhetsanalysen att göra. Det är onödigt att kunskapen hamnar i fel händer, säger länsstyrelsens beredskapsdirektör Åke Lindahl.

Men han avslöjar i alla fall att samtliga kommuner ligger långt framme i sin planering under september. Han är särskilt nöjd med att kommunerna valt strategin med omplaceringar av personal, hellre än att tillgripa antivirusmedicinering av nyckelpersoner – i avvaktan på vaccinering.

Han förklarar att det har att göra med risken för att bakterierna blir resistenta, det vill säga utvecklar motståndskraft mot medicinen.

• Vilka är nyckelpersonerna?

- Det är nog teknikerna. Vi har prioriterat områdena vatten, värme, el, äldre- och barnomsorg, säger Åke Lindahl.

Med pandemifaran inpå knutarna övade länsstyrelsen och polisen tillsammans under tisdagen. Men det handlade inte om svininfluensa utan väderstörningar.

- Vi har övat el- och teleavbrott med kraftigt snöfall, som år 1998, säger Åke Lindahl på telefon från övningsplatsen: Gävle konserthus.

Mer läsning

Annons