Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanligt dödsfall utreds

En 78-årig kvinna dog i december i fjol efter en relativt okomplicerad operation vid Gävle sjukhus.
Landstinget har nu gjort en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen.

Annons

Kvinnans livmoder opererades bort efter misstanke om cancer. Operationen genomfördes utan komplikationer. Morgonen därpå hittades hon död i sängen och det var svårt att veta vad som egentligen hänt. En obduktion visade på att hon hade förblött.

Henning Thejls, kvinnoläkare och verksamhetschef för kvinnosjukvården i länet, kallar förloppet mycket besynnerligt. Han har inte varit med om något liknande tidigare.

– Det händer att patienter drabbas av blödningar efter en operation, men då brukar det upptäckas vid uppvakningen. Nu mådde ju kvinnan bra både vid uppvakningen och när hon kom till avdelningen.

Vid uppvakningen gjordes de kontroller som ingår i rutinerna.

– Men där uppvisades inga tecken på blödning. Blödningen måste ha kommit försenat och när kvinnan sov på avdelningen upptäcktes det inte.

Det krävs en rätt stor blödning för att avlida av den.

– Men kvinnan i 80-årsåldern hade säkert en sämre motståndskraft än vad en yngre människa skulle ha haft.

Henning Thejls vet inte hur den försenade blödningen kunde uppstå, men kan tänka sig att till exempel något operationsstygn glidit.

– Det kan hända och ge en sipprande blödning som är svår att upptäcka.

Landstinget har gjort en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen, som nu ska göra en oberoende utredning av det som inträffat.

Trots att händelsen är mycket ovanlig, anser Henning Thejls att den måste leda till förändrade rutiner när det gäller observation av patienterna.

Mer läsning

Annons