Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanåker bland de fem bäst rankade

/
  • Alby Bonsange, Johan Gustafsson, Dinah Karsbo och Edward Sigfridsson hör till de ungdomar som har fått sommarjobb hos Ovanåkers kommun i år. De ordnar olika aktiviteter åt ungdomar.

Ovanåkers kommun hamnar bland de fem bästa kommunerna i landet när det gäller sommarjobb. Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) har gjort rankingen i sin årliga sommarjobbsundersökning. Alla kommuner i Sverige är dock inte med i rankingen.

Annons

– Det är förstås glädjande att vi hamnar bland de fem bästa. Faktum är att vi har gjort en medveten satsning på just sommarjobb åt ungdomar. Vi har gått in med en satsning på en miljon kronor för att skapa en bra lönenivå och få en bredd på typer av jobb, säger kommunalrådet Yoomi Renström (S).

Hon tror det blir en fortsatt satsning på sommarjobben nästa år.

Även ungdomar som läser på högskola erbjuds lite mer avancerade sommarjobb/feriepraktik. I vissa fall arbetsleder de yngre sommarjobbande kollegor inom kommunen. Ett 100-tal ungdomar har fått jobb i kommunen plus de som har jobbat för Alfta-Edsbyns fastighets AB.

Ungdomsförbundet har satt poäng på löner, fackligt förhandlade löner, jobb, erbjudna timmar och feriepraktik. Ovanåkers kommun får sju av max åtta poäng.

Nordanstig hamnar bland landets sju sämsta kommuner med två poäng.

Söderhamn hamnar på femte plats bland de kommuner som ger högst lön för feriepraktik för de som är 16 år.

Undersökningen visar bland annat på stora löneskillnader för sommarjobbande ungdomar. Det kan skilja upp till 7 830 kronor i vad en ung sommarjobbare får ut i lön beroende på vilken kommun man får sommarjobba i.

110 kronor per timme i Vingåker jämfört med 35 kronor i timmen i Jönköping till exempel, enligt rapporten.

I Ovanåkers kommun är tre veckor en vanlig anställningstid och det har i vissa fall uppfattats som för kort. Men det är också en möjlighet att ge fler ungdomar sommarjobb.

– Jag tror det är bättre att så många som möjligt får en chans till sommarjobb, än att färre jobbar längre. Samtidigt vill ungdomar ju också vara lediga under en del av sitt sommarlov, säger Yoomi Renström.

SSU:s undersökning visar också att möjligheterna att få ett sommarjobb i landets kommuner skiljer sig stort. För att komma till rätta med obalansen föreslår SSU att en nationell sommarjobbsgaranti införs.

Många kommuner lyckas inte erbjuda ens en tredjedel av de unga ett sommarjobb, något som riskerar att spä på en ojämlik situation, heter det i rapporten.

Undersökningen visar att genomsnittskommunen lyckas erbjuda var tredje ungdom ett sommarjobb eller en feriepraktikplats.

84 procent av kommunerna avtalar löner och villkor med facket när det gäller sommarjobb.

FOTNOT: Bollnäs och Ljusdal har inte besvarat enkäten och är därför inte med i undersökningen.

Hudiksvall har fyllt i enkäten, men uppgett "vet ej" eller liknande svar på alla frågor.

När det gäller Söderhamn så har SSU inga siffror för andelen jobb som erbjuds i relation till den unga befolkningen. Därför är Söderhamn inte med i rankingen. Däremot så samlar Söderhamn ihop fem poäng i de övriga kategorierna - alltså lönenivå för sommarjobb respektive feriepraktik, huruvida lönerna är fackligt förankrade samt hur lång arbetstid det handlar om (antal erbjudna veckor samt arbetstid/vecka).

Mer läsning

Annons