Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otydlig handling från polisen skapade förvirring

En pappa i Hälsingland trodde inte sina ögon när han öppnade ett brev från polisens hittegodsavdelning. Hans minderåriga son hade varor att kvittera ut – ett antal olika droger. Brevet gjorde honom mycket upprörd.

Annons

I slutet av maj kom ett brev från hittegodsavdelningen vid polismyndigheten i Västmanlands län till en minderårig pojke i södra Hälsingland. Pojkens pappa öppnade brevet och kunde läsa att sonen hade rätt till att kvittera ut tre olika gods mot uppvisande av ID-handling. Att få en sådan kallelse är kanske inte något speciellt anmärkningsvärt, men i det här fallet var godsen i sig verkligen av udda slag – det var flera olika droger, bland annat amfetamin, cannabisväxtdelar och marijuana.

– Min son har haft problem med droger och är på ett behandlingshem. Han är aldrig dömd för någonting, men de här drogerna som står nämnda i kallelsen är sådana som polisen tagit ifrån honom, berättar pappan.

För en lekman kan kallelsen med de upphittade godsen verka smått absurd och pappans oro är förståelig – men enligt polisen i Västerås helt obefogad. Det står att läsa att det bland annat finns 1,5 gram amfetamin att hämta ut, men om man läser det finstilta ordet innan godsets benämning står det "förmodat preparat". Informatör Börje Strömberg vid Västeråspolisen förklarar hur det ligger till.

– Det där är benämningen på godsen som de får när de tas i beslag. Det var i samband med en husrannsakan som man hittade dessa gods som sedan skickades vidare för analys. De benämndes då efter vad man misstänker att man tagit i beslag, men när det visade sig att det inte var narkotiska preparat så lämnas de tillbaka till ägaren. Vi skulle ju aldrig lämna tillbaka narkotika.

Börje Strömberg menar att pappan bara gjort en övertolkning av kallelsen och anser inte att det är otydligt skrivet.

Mer läsning

Annons