Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Om alla jobbar häcken av sig så blir resultatet ett annat"

/
  • Sven-Erik Alhem tycker att polisen många gånger gör ett bra jobb, men att man kan bli bättre när det gäller att hantera vardagsbrott.

Polisen borde jobba bättre med befintliga resurser och visa större intresse för vardagsbrott.

Det anser rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Annons

Sven-Erik Alhem har lång erfarenhet av rättsväsendet. Han har bland annat varit överåklagare i Malmö, statsåklagare i Skåne, chefsåklagare i Stockholm samt överåklagare vid Regionåklagarmyndigheten i Stockholms län.

Nu är han ordförande Brottsofferjourernas Riksförbund och förekommer ofta i media som rättsexpert. Han är noga med att påpeka att han inte är någon expert på vare sig statistik eller polisarbete, men han är på flera punkter kritisk till hur vardagsbrotten hanteras.

Han säger att man som anmälare i dag måste vara envis och engagerad. Det räcker inte med att lämna in en anmälan och sedan tro att det ska lösa sig själv.

- Man ska ringa efter några veckor och höra hur det går, och sedan skicka ett brev dagen efter det. I brevet kan man åberopa samtalet och i skriftlig form understryka att man vill att utredningen förs framåt. Påminnelserna blir diarieförda och kan vara utmärkta bevis vid till exempel en JO-anmälan, säger Sven-Erik Alhem.

Ska det behöva vara så?

- Nej, givetvis vore det bättre om polisen höll i dirigentpinnen hela tiden.

Sven-Erik Alhem är även kritisk till hur man som privatperson ofta blir bemött när man kontaktar sin lokala polisstation. Även om han inte kan säga precis hur det ser ut i just Hälsingland har han själv många gånger upplevt att bemötandet varit dåligt, att poliser inte visat engagemang för det man vill anmäla.

- Man ska känna sig välkommen när man kommer in på en polisstation, och bli sympatiskt bemött.

Vardagsbrott har inte samma status som grövre brott, och polisen bryr sig därför många gånger inte så mycket som man borde, anser Sven-Erik Alhem. Han återkommer flera gånger till vikten av att hålla strategiska förhör med rätt sorts frågor, även om det rör sig om ett mindre allvarligt brott.

Han får ofta ta del av utredningar som innehåller uruselt genomförda förhör.

- Leif GW Persson har en poäng i att det är en oerhörd spännvidd inom polisen mellan dem som arbetar bra och dem som arbetar på motsatt sätt, säger Sven-Erik Alhem.

Polisen säger ofta att de inte har tillräckliga resurser. Hur ser du på det?

- Det har i alla tider varit ett tjatande om resursbrist. Man kan föra över det på vilken konkurrensutsatt verksamhet som helst, man får ta det man har och se till att göra ett bra jobb med det. Det finns 20 000 polismän, och om var och en skulle jobba häcken av sig så skulle resultatet bli ett annat, säger Sven-Erik Alhem.

Att ändra invanda arbetssätt är inte lätt inom en så stor myndighet, men Sven-Erik Alhem tycker att det ser bra ut framöver.

- De nya poliser som kommer ut nu är väldigt självständiga. Förr var det snack om att bli inordnad i äldres beteendemönster, men unga i dag finner sig inte i det. Det är en god utveckling.

Mer läsning

Annons