Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökade siffror för barn som far illa

/

Antalet anmälningar om misstanke att barn far illa har ökat med 17 procent mellan 2013 och 2014, och med 57 procent under perioden 2009 till 2014, enligt en undersökning av Region Gävleborg.

Annons

Det som främst har förändrats är att andelen anmälda om yngre barn (0–12 år) ökar över tid. Ökningen sker främst i anmälningar från privatpersoner och från hälso- och sjukvården.

Annika Almqvist är chef för FoU Välfärd på Region Gävleborg, som är en enhet som arbetar på uppdrag från framförallt kommunerna i länet med studier, uppföljningar och analyser inom individ- och familjeomsorg, handikappomsorg och äldreomsorg. Hon är en av personerna bakom undersökningen, och förklarar att det finns flera orsaker till varför antalet anmälningar kan öka.

– Först och främst finns det två anledningar till att anmälningarna ökar. Dels är det fler barn som far illa. Den andra anledningen är att människor, både privat och offentligt anställda blir mer medvetna om anmälningsplikten när de uppmärksammar missförhållanden. Det är svårt att säga vilken av de två faktorerna som är starkast. Vad vi ser är i alla fall att anmälningarna ökar för små barn, säger Annika Almqvist.

Är det någon speciell grupp av föräldrar där anmälningarna är högre?

– Vi ser att den största delen anmälningar kommer från barn där föräldrarna är ensamstående. Det kan vara tuffare att klara situationen ensam, när man inte kan dela föräldraskapet.

Vad kan ni på Region Gävleborg göra för att barns situation ska bli bättre?

– Vi på FoU kan inte göra någonting konkret. Vi presenterar resultaten för socialtjänsterna i de tio kommunerna och diskuterar vad man kan göra. Vi informerar också om anmälningsplikten.

Är det skillnad mellan kommunerna i länet?

– I Ockelbo kommun såg vi att anmälningarna minskade. Enhetschefen där säger att det beror på att de tidigare haft för lite resurser, och att de nu har jobbat bra med många ärenden. Hudiksvall har varit med i ett nationellt projekt om anmälningsplikt. Vi har sett att det ökat i Hudiksvall, och det kan vara så att de nu upptäckt flera av de barn som de borde upptäcka, säger Annika Almqvist.

Läs även:

Hudiksvall: Samverkan för att upptäcka när barn far illa

Socialchefen tror på förebyggande

Bollnäs och Ovanåker: Ökade siffror för barn som far illa

Mer läsning

Annons