Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ogiltig vigsel för Hälsingepar

Prästen vigde paret, som hör hemma i en församling i Hälsingland, på en lördag. Hans förordnande fastställdes först på måndagen därefter, och vigseln är därmed ogiltig. Nu ska regeringen avgöra om man kan godkänna vigseln i efterhand.

Annons

När ett godkännande kommer i efterhand är det den ursprungliga bröllopsdagen som gäller, inte datum för beslutet. Ingen blir snuvad på sin bröllopsdag, är det lugnande beskedet från Anders Sandström vid domkapitlet i Uppsala.

Den något udda situationen är följden av en nyordning i äktenskapsbalken, som gäller från 1 maj i år. Tidigare var det inga konstigheter, för då hade alla präster inom Svenska kyrkan rätt att viga. Men från och med 1 maj ska varje enskild präst ha ett individuellt förordnande från Kammarkollegiet, för att vara behörig att viga.

– Det här tycker vi alls inte om. Det vållar osäkerhet i allmänhet, och härifrån är steget inte långt till att man inför en generell borgerlig vigsel, med bara en kyrklig välsignelse, säger Anders Sandström.

För att en vigsel ska vara giltig ska det alltså finnas en behörig förrättare, båda parter måste vara närvarande, båda måste svara ja, och vigselförrättaren ska förklara paret för äkta makar. Under övergångsperioden, då Svenska kyrkans präster väntat på Kammarkollegiets beslut för deras egna behörigheter, kan det alltså uppstå situationer som den i Hälsingland.

– Hittills har detta varit mycket ovanligt, eftersom alla präster inom Svenska kyrkan varit behöriga, säger Anders Sandström.

Några präster har också, möjligen i kölvattnet av debatten och beslutet om att Svenska kyrkan ska viga samkönade, valt att få sina förordnanden återkallade, och bli obehöriga att över huvud taget viga till äktenskap.

En präst har också, enligt Kyrkans Tidning, fått sin behörighet återkallad, eftersom han vigt ett par utan giltig hindersprövning, eller rättare sagt efter det att tiden för hindersprövningens giltighet hade löpt ut.

Mer läsning

Annons