Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nykomling som suger

/
  • Älgflugan (även kallad älglus eller hjortfluga) fäller sina vingar när den hittat sitt värddjur för att lättare kunna göra sig hemmastadd och suga blod.

Den trivs bäst i hjortdjurens päls men kan av misstag leta sig in i ett jägarskägg.
Älgflugan är nykomlingen som ger jakten ett ovälkommet sting.

Annons

"Låren är iögonenfallande tjocka och fötterna är utrustade med rejäla klor. Sugsnabeln är tydligt synlig." Skräckfilm? Inte alls, men kanske rätt nära. Beskrivningen kommer från finska livsmedelssäkerhetsverket Evira och beskriver älgflugan, som också kallas älglus eller hjortfluga. Men trots de många namnen är det inget kärt barn. Åtminstone inte för den som bär päls.

TV+TEXT: Mystisk hudsjukdom drabbar älgar - nu vädjas det om hjälp av jägarna

I Finland har de känt till älgflugan sedan 60-talet och på senare år har den spridit sig även till oss i Hälsingland. Grovlemmad, 5-6 millimeter lång, gulbrun till svartbrun, platt och hårig härjar den främst bland älgarnas hårstrån. Men inte heller människor kommer undan.

– Du är inte ensam om att fråga om den. Nu på hösten och i jakttider så finns den i nästan hela Sverige, säger Yngve Brodin, zoolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Han berättar att älgflugan – en lusflugor tillhörande familjen Hippoboscidae – upplevs som en relativt ny invånare i faunan, trots att den omskrevs av Carl von Linné redan 1758.

– Den sprider sig norrut och man vet inte riktigt varför men en teori är att det har med klimatförändringarna att göra, säger Yngve Brodin.

En älgpäls kan innehålla fler än 10 000 älgflugor enligt finsk älgforskning. Den fäller sina vingar då den tror sig ha hittat sitt värddjur, där den biter sig fast under hela sin livstid. Ju fler älgar desto fler flugor.

– Ja, de gynnas av täta populationer av älg och hjortdjur. Men även människor kan drabbas, framför allt om man luktar älg. Då kan flugorna missta sig, men det blir inte bra, vi funkar inte för dem, säger Yngve Brodin.

Även om man inte blir fodervärd åt en skock älgflugor så kan de skapa obehag, om än ofarliga, säger zoologen.

– De är inte så mysiga när de suger blod. Det sticks och den som är allergiska mot deras spott kan få allvarliga reaktioner. Men man känner inte till att de för med sig några sjukdomar eller infektioner.

Visst har älgflugorna naturliga fiender i fåglar men problemet är att de flyttar och därmed ligger fältet, eller pälsen, öppen för de små plågoandarna. Vilket är expertens tips för att skydda sig nu i jakttider?

– Jägare som luktar älg löper ju risk att få några på sig, så lukta så lite älg som möjligt. Om det är möjligt hellre något helt annat, som parfym eller rök, säger Yngve Brodin.

Testa dig själv! QUIZ: Kan du din jakt?

Lyssna på spännande jakthistorier:

TV: ”Jägarna gick efter och hästen gick före”

TV: "När det sket sig för den kräsmagade jägaren"

TV: "Och då rusar hunden mot honom - med älgen efter"

Mer läsning

Annons