Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya riktlinjer för rovdjursinventering

/
  • På Naturvårdsverkets begäran har ett samarbete inletts mellan Sverige och Norge för att förenklar föreskrifterna för rovdjursinventering.

Arbetet med att ta fram nya inventeringsföreskrifter för Sveriges största rovdjur har inletts på begäran av Naturvårdsverket.

Annons

När de första arbetsgrupperna för översyn av föreskrifterna för rovdjursinventering bildats är Hans Nordin från Ramsjö en av sju utvalda i lodjursgruppen. Arbetsgrupperna har till 1 september på sig att arbeta fram en rapport som ska lämnas till Naturvårdsverket och dess norska motsvarighet, Naturforvalting. Hans Nordin, som till vardags arbetar som naturbevakare för Länsstyrelsen Gävleborg, välkomnar en uppdatering.

– De tidigare kriterierna har varit lite stelbenta och svåra att anpassa till olika delar av landet. Förhoppningen är att de nya föreskrifterna ska vara mer flexibla, säger han.

Utöver Hans Nordin ingår sex stycken forskare och andra sakkunniga från både Sverige och Norge i lodjursgruppen. Det är första gången man använder sig av ett sådant här samarbete för att arbeta fram riktlinjer och Hans Nordin välkomnar initiativet.

– Det har sina fördelar att få en likvärdig inventering. Gränsen mot Norge är lång och rovdjuren passerar den dagligen. Dessutom är forskningen i stort sätt gemensam.

De nya riktlinjerna ska vara färdigställda vid årsskiftet 2012-2013.

Mer läsning

Annons