Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya lagar och regler som både ger och tar

/
  • Barnfamiljer berörs av några av alla nyheter i samband med årsskiftet.

I samband med årsskiftet börjar en mängd nya lagar och regler att gälla. Här följer ett axplock av dem.

Annons

Flera förändringar kommer att beröra barnfamiljer. En ändring i socialförsäkringsbalken innebär bland annat att det antal dagar för vilka en förälder inte kan avstå rätten till föräldrapenning till den andra föräldern (det vill säga dagar som är reserverade för respektive förälder) ökas från 60 till 90 dagar.

Läs även: Fler pappor tar ut föräldradagar

Den här ändringen ska öka jämställdheten mellan föräldrar när det gäller fördelningen av hemarbetet och omsorgen om barnet och även medverka till mer jämställda förhållanden på arbetsmarknaden samt stärka barnets rätt till sina föräldrar. Äldre bestämmelser gäller fortfarande för föräldrapenning för barn som har fötts före första januari – eller vid adoption när den som adopterat barnet har fått barnet i sin vård före årsskiftet.

En annan ändring som berör barnfamiljer är att föräldrapenningen på grundnivån höjs från 225 kronor per dag till 250 kronor per dag. Det kommer också en förordning om att läkemedel ska vara kostnadsfria för barn under 18 år.

Nästa år förändras också både rot- och rutavdraget. Rotavdraget sänks från 50 till 30 procent av arbetskostnaden. Rutavdraget kommer fortfarande att vara 50 procent av arbetskostnaden men taket – den maximala skattereduktionen för ruttjänster – sänks till 25 000 kronor per person och år, för personer som inte fyllt 65 år. Den maximala sammanlagda skattereduktionen för rut- och rottjänster är dock oförändrat 50 000 kr per person och år.

Läs även: Nytt regeringsförslag ger mycket jobb

Det här innebär att den som köpt rot- eller rutarbete i slutet av året behöver fundera lite extra på när arbetet betalas och slutförs. Såväl rot- som rutarbete ska vara betalat innan årets slut för att 2015 års regler ska gälla. Arbetet behöver dock inte vara slutfört i år, utan det ska vara avslutat senast den 31 januari 2016.

Det kommer också att bli dyrare att tanka bilen. Energiskatten på fossil bensin och fossilt dieselbränsle höjs med 48 öre per liter för bensin och med 53 öre per liter för dieselbränsle. Befrielsen från energiskatt minskas för etanol som låginblandas i bensin till 74 procent samt för höginblandad etanol (E85) till 73 procent av den energiskatt som gäller för bensin.

Samtidigt ökas befrielsen från koldioxidskatt för dieselbränsle i arbetsmaskiner i jordbruks-, skogsbruks- och vattenbruksverksamheterna från 90 öre per liter till 143 öre per liter. För perioden 1 januari 2016–31 december 2018 ökas befrielsen med ytterligare 27 öre per liter till 170 öre per liter.

Läs även: Utmaningarnas 2016

Mer läsning

Annons