Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya bussar tål varken snö eller kyla

/

KR trafik köpte in nya bussar för att klara kollektivtrafiken i norra Hälsingland. Bussarna är av två olika märken. Men det ena märket tål inte snö, och det andra tål inte kyla. Det gör att kollektivtrafiken dragits med problem under de senaste två månaderna.

Annons

- Första kylan som kom hade vi elva bussar som stod still. Det var ett konstruktionsfel på styrväxlarna som gjorde att de gick sönder då det var för kallt. Just i dag har vi haft problem med stadsbussarna som inte klarar av den här flygsnön, berättade Katrin Ring, områdeschef för KR trafik i norra Hälsingland, under måndagen.

När KR trafik tog över busstrafiken i norra Hälsingland införskaffades nya bussar. Det var dels Volvobussar, dels stadsbussar från Mercedes. Nu har det visat sig att det ena bussmärket inte riktigt tålde kylan, det andra klarade inte lössnö.

Det gör att kollektivtrafiken i norra Hälsingland har utsatts för stora påfrestningar under de senaste två månaderna.

Under måndagen gick ett par av de stadsbussar som trafikerar Hudiksvall sönder. Katrin Ring berättar att lössnön yr upp under bussarna och packas samman. När bussarna sedan sänks vid på- och avstigning hoppar några luftkuddar av så att bussarna inte kan köras. En automatbroms slår nämligen på efter att luftkuddarna hoppat av. För tillfället undersöker man om det går att bygga på något skydd så att snön inte blåser in under bussarna.

När det gäller bussarna från Volvo så har det framförallt handlat om styrväxlar som gått sönder vid sträng kyla. Martin Johansson på Volvo Bussar berättar att felet beror på att en tillverkare använt en olja i styrväxlarna som inte tål hård kyla. Eftersom bussarna var nya fanns garanti på dem och problemen ska nu vara åtgärdade.

- Nu har vi haft de här köldknäpparna och ska ha hittat alla fel, så att vi kunnat åtgärda dem efterhand. Alla oljor är utbytta och styrväxlarna lagade. Men när det blir riktigt kallt låter vi någon vakta bussarna så att de får gå på tomgång under natten, säger Katrin Ring.

KR trafik har kontinuerlig kontakt med X-trafiks information så att de hela tiden ska veta om en buss försenats eller gått sönder. Och Katrin Ring berättar att den som ringt trafikinformationen och fått veta att en buss ställts in kan få ta en taxi.

- Vi försöker också sätta in extrabussar, men är det långt ut så tar det tid innan bussen kan komma fram. Vi testar allt möjligt för att få bussarna att fungera. Vi gör allt vi kan för att det ska rulla, men när det blir så kallt kan det vara svårt.

Mer läsning

Annons