Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya ambulanschefens brev till personalen – beklagar att han inte var mer ödmjuk och ber om en ny chans

/
  • Den tillförordnade ambulanschefen Simon Nilssons lyckades redan när han presenterades göra uttalanden som retade upp ambulanspersonalen. I ett brev till personalen ber han om en ny chans att visa vem han är.
  • Rasmus Bjerén som är förtroendevald för Vårdförbundet, beklagar att det som hade kunnat bli en nystart snarare har förvärrat läget på ambulansen.
  • Patrik Hamberg är en av de ambulansanställda som tog väldigt illa vid sig av den nya ambulanschefens utspel.

Nya ambulanschefen lyckades göra sig till ovän med personalen redan första dagen på jobbet.
I ett brev till de anställda ber Simon Nilsson nu delvis om ursäkt för sina hårda uttalanden.
"Jag tror och hoppas ni får en humanare bild av mig som människa och chef när jag väl kan ta mig ut och träffa er"

Annons

I tisdags kallade Region Gävleborg till presskonferens för att berätta att den tidigare ambulanschefen Jörgen Tranevik slutar och att akutenchefen Simon Nilsson tar över tills dess att en ny chef rekryterats.

Men redan på pressträffen, som direktsändes av bland andra helahalsingland.se, lyckades han reta upp ambulanspersonalen med uttalanden om att det är orimligt att de ska ha lika mycket betalt på nätterna som de som jobbar på akuten eller sjukhusens vårdavdelningar.

Han sa också att majoriteten av personalen tycker att det är okej med jour, och att de som har gått ut och kritiserat jourförslaget bara är ett litet fåtal som "förpestar tillvaron".

TV: Intervju med Simon Nilsson

Något som inte föll i god jord ute på ambulansstationerna.

– Det känns som ett hån, sade ambulanssjuksköterskan Patrik Hamberg efter presskonferensen.

Rasmus Bjerén, som är ambulanssjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet, konstaterar att uttalandena var ungefär det värsta som kunde hända just nu.

– Det är väldigt olyckligt. Vi hade hoppats att det här skulle kunna bli en nystart. Här hade man en chans att vända trenden och påbörja något nytt och få med sig personalen. I stället lyckas han på bara en halvtimme göra sig ovän med hela ambulansen.

Uttalandena uppges också ha lett till att minst en person till har sagt upp sig.

Läs mer: Massuppsägningar inom ambulansen

Och det verkar också som att ledningen och Simon Nilsson insett att det inte blev någon bra start.

På onsdagen skickade han ut ett brev till all personal där han konstaterar att det inte blev som han hade tänkt. Han skriver bland annat att han i grunden inte är en särskilt ödmjuk människa, men att han försöker jobba med det.

"Efter att ha sett era mediala reaktioner inser jag att jag i strålkastarljuset inte heller lyckats i mina ambitioner."

Han medger också att hans kunskaper om hur ambulansen faktiskt jobbar inte är särskilt stora och skriver att han inte vill ranka olika personalkategorier.

"Jag har lika stor respekt för det arbete en ambulanssjuksköterska gör som för en akutsjuksköterska, lungsjuksköterska, narkossjuksköterska eller medicinläkare."

Samtidigt står han fast vid att de som har möjlighet att vila på arbetet ska ha mindre lön än de som arbetar aktivt hela natten och föreslår att de som inte klarar av att jobba jour i stället ska jobba på andra vårdinrättningar.

Tror du att brevet kan förbättra relationen med personalen?

– Jag hoppas såklart det för vi måste hitta en väg ut ur den här situationen. Men jag vet inte om det räcker. Personligen tycker jag kanske att han egentligen säger samma sak igen om än i lite mjukare ordalag, säger Rasmus Bjerén.

Simon Nilsson har inte gått att nå för en kommentar, han låter hälsa att han den närmaste tiden måste fokusera på verksamheten.

Mer läsning

Annons