Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny syntetisk drog tog två mäns liv

/
  • Den senaste tiden har flera missbrukare testats positivt för Fentanyl, ett smärtstillande ämne som bland annat kan ges i form av plåster.

De två män som avled i en lägenhet på Gärdet i juli hade tagit en heroinliknande drog som dök upp i Sverige i februari. När männen tog den var den laglig. Men i dag är den narkotikaklassad.

Annons

Under förra året avled 21 personer i Gävleborgs län på grund av droger. Det var en ökning med 75 procent mot tidigare år och det ser inte ut att bli färre i år.

– Vi har ingen egen statistik på hur många som dör av enbart förgiftningar. Men min känsla är att antalet dödsfall genom överdoser ökar och att det handlar om fler yngre personer, säger kommissarie Rickard Eriksson.

Läs också: Kraftig ökning av drogrelaterade dödsfall

"Det är en klassfråga att ungdomarna dör"

I februari avled en man i 30-årsåldern på Granbergshöjden i Bollnäs efter att ha tagit flera läkemedel, bland annat Fentanyl och Klonazepam.

I början på juni avled en ung man och en ung kvinna i Söderhamn. De hade båda förgiftats av olika narkotiska preparat. Men trots att de avled samma dag och på samma ort finns inget samband mellan dödsfallen.

Nu har också provsvaren från de två män i 30-årsåldern som avled i en lägenhet på Gärdet i slutet av juli kommit till polisen. De dog av ämnet Acetylfentanyl, en syntetisk opioid. Det är ett smärtstillande ämne som har tagits fram som en drog.

Läs också: Två avlidna efter överdoser

En av de döda anmäld försvunnen

Ännu ett misstänkt dödsfall…

De dödsfallen kom som en överraskning för polisen. Männen hade inte umgåtts tidigare och bara en av dem hade en notering i belastningsregistret, för ett brott år 2007.

Acetylfentanyl är kemiskt sett likt ämnet Fentanyl. Det senare används inom sjukvården för smärtlindring. Fentanyl är narkotikaklassat och enligt polisen är det många missbrukare i södra Hälsingland som har testats positivt för det. Ämnet ska vid rätt dos ge samma effekt som heroin, men är lätt att överdosera.

Acetylfentanyl narkotikaklassades i Sverige den 18 augusti. När männen på Gärdet använde de drogerna var de alltså inte olagliga.

– De första rapporterna vi fick om Acetylfentanyl från NFC (Nationellt forensiskt centrum) var i februari i år, berättar Sara Wall, som är utredare på Folkhälsomyndigheten.

Drogen är lätt att komma över.

– Det vi har sett är att den såldes på internet innan den reglerades. Nu är den också på utredning för att regleras i hela Europa.

Rickard Eriksson är överraskad över att det endast tog ett halvår att få Acetylfentanyl narkotikaklassat.

– Vi kommer aldrig vara före missbrukarna i det här. Vår uppgift blir att störa dem så mycket vi kan. Vi är på gatunivå när vi pratar om Hälsingland, vi kan inte komma åt de internationella säljarna.

Polisen fokuserar därför på att få bort droger från marknaden.

– Men straffen för att hålla på med droger är dagsböter och de här personerna har ingen inkomst. Då får de 1 500 kronor. Men då blir socialtjänsten inkopplad och kan göra sina insatser.

Enligt Rickard Eriksson är drogproblematiken en större fråga än något som polisen kan lösa.

– Vi gör allt vi kan med de resurser vi har, men vi är inte i närheten av att vara med på allt som sker. Men jag upplever att man skulle kunna göra så mycket mer om man sätter in resurserna tidigt. Vi ser ett generellt men tydligt mönster att de som kommer till oss har haft en trasslig skoltid. Man måste få en schysst start där det finns resurslärare och fritidsaktiviteter så de har något att göra och får målsättningar för livet.

Mer läsning

Annons