Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Sverige få rätt höjd

/
  • Genom att använda GPS- och laserteknologi ska Sveriges höjdskillnader kartläggas. Informationen kommer sedan att användas som underlag vid riskanalyser och förberedelser av samhällsplanering inför klimatförändringar.

Nu ska alla åsar, dalar och berg i hela landet få rätt höjd. I sommar börjar Lantmäteriet att kartlägga landets terräng. – Behovet har alltid funnits, men det är först nu tekniken har mognat, säger Gunnar Lysell, på Lantmäteriet.

Annons

Dagens tillgängliga höjdinformation är inte tillräckligt exakt och därför har regeringen nu avsatt 200 miljoner kronor och gett Lantmäteriet i uppdrag att ta fram en ny och mer detaljerad nationell höjdmodell.

Ett tänkbart användningsområde för den nya höjdmodellen är GPS-marknaden. I stället för att bara visa om du ska svänga höger eller vänster, kommer terränginformationen även att kunna visa verkliga höjdskillnader för bilföraren.

– Det är bara fantasin hos marknaden som sätter gränserna för vad det här kan användas till. GPS-enheter är ett troligt användningsområde, säger Gunnar Lysell.

Mätning kommer att ske med laserskanning från flygplan. Det ger en väldigt hög precision och den nya höjdmodellen kommer att ha en exakthet på cirka två decimeter.

– När vi skannar kommer allt att komma med. Bilar, kor och höbalar, säger Gunnar Lysell.

Arbetet med att skanna Sverige ska påbörjas i sommar. När det är Hälsinglands tur är fortfarande inte bestämt, men enligt Gunnar Lysell kommer det troligtvis att ske någon gång under 2011.

Mer läsning

Annons