Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska folkdräkts-vinnaren koras

/
  • Hälsinglands folkdräkt, skapad av Malin Henningsson. Klänningen är inspirerad av allmogekulturen och jackan av Bollnäs stadskärna.

Hallå där Malin Henningsson, studerande på Konstfack i Stockholm som just nu designar en ny folkdräkt för Hälsingland i tävlingen Folkdräkt 2.0, arrangerad av Svenska turistföreningen. I kväll, torsdag, koras vinnaren av bland andra Cay Bond på en stor modevisning.

Annons

Hur vill du beskriva folkdräkten?

- Jag reste runt i Hälsingland under några dagar för att få inspiration. Det resulterade i en klänning och en jacka, där klänningen är gjord i tunt, grönt silke. Runt midjan finns röda band, något som finns i de traditionella dräkterna. Bakstycket på klänningen har samma skärning som livstyckena på de traditionella dräkterna. Jackan däremot är inspirerad från Bollnäs, där stan har mycket 60-tal med grus och betong. Jackan blev därför i kraftig ull. Jag gillar kontrasten mellan den luftiga allmogen och det moderna samhället med den hårda betongen.

Vad tycker du om resultatet?

- Jag är nöjd med min klänning. Jag har jobbat ungefär 12-13 timmar per dag. Men vad jag har för chanser att vinna är svårt att säga. På torsdagkväll klockan 18 visas alla dräkterna på en modevisning. De tio dräkterna som fått flest röster av svenska folket är med i en final där en jury utser vinnaren. Men juryn kan även utse ett wild card, till en dräkt de vill se i finalen. Jag kanske får hoppas på att få det.

Mer läsning

Annons