Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu inleds årets björnjakt

/
  • - Skjutprovet Björnpasset innebär att färre björnar blir skadeskjutna och att jägarna lär sig att undgå farliga situationer, Säger karl-Evert Hellsén.

På lördag inleds årets björnjakt. I Gävleborgs län kommer 40 björnar att få skjutas och enligt länsstyrelsens viltförvaltningsdelegations beslut kommer tilldelningen delvis att särskilt riktas mot de björntäta kommunerna Ovanåker och Ljusdal.

Annons

Högst 40 björnar får fällas i Gävleborgs län under årets björnjakt som pågår mellan 21 augusti och 15 oktober. Det som är nytt för i år är att det är länsstyrelsen som beslutar om björnjakten efter delegering från Naturvårdsverket. Delegeringen är dock begränsad av ett högsta tak på 81 björnar för Gävleborg och Dalarna.

Björnjakten i Gävleborg ska delvis riktas mot den björntäta nordvästliga delen av länet. Därför avsätts tio björnar speciellt för Ovanåkers och Ljusdals kommuner. Det fungerar så att när 30 björnar fällts så avlyses jakten i övriga kommuner medan jakten i Ovanåker och Ljusdal väster om Ljusnan får fortsätta.

När det gäller jägarna själva så har de ett allt större krav på sig att de före ska ha klarat av Svenska jägareförbundets, Björnpasset, ett skjutprov som genomförs på tre olika avstånd och även tid.

- Skogsbolagen kräver att jägarna ska ha klarat Björnpasset och fler och fler viltvårdsområden kräver det också, säger Karl-Evert Hellsén som är länsordförande i Jägarnas riksförbund.

- Björnpasset är jätteviktig skjutträning då det är svårt att skjuta en björn. Genom Björnpasset undviker man lidande björnar och jägare som hamnar i livsfarliga situationer, säger han.

Mer läsning

Annons