Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är säsongen för vinterkräksjuka här: "Allt fler ringer om kräkningar"

/
  • Nu börjar säsongen för vinterkräksjuka, varnar Folkhälsomyndigheten.

Säsongen för vinterkräksjuka är här.
Under december kan man förvänta sig en ökning av antalet smittade, både i samhället och i vården, enligt Folkhälsomyndigheten.
– Vi har fått rapporter om fall i Hälsingland, men inga större utbrott, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Annons

Folkhälsomyndigheten har konstaterat att många människor söker information på 1177 Vårdguidens webbplats om vinterkräksjuka, vilket är en tydlig signal om att säsongen är igång.

Landets vårdhygieniska enheter har informerats om läget, så att de kan förbereda sig på allt fler fall.

– Om man tittar på den data vi har ser man att det finns vinterkräksjuka i länet och som jag förstått det har det funnits sedan några veckor tillbaka, säger Signar Mäkitalo, Region Gävleborgs smittskyddsläkare.

Han säger att det vanligaste brukar vara att säsongen för vinterkräksjuka startar i december.

– Det är ungefär nu det brukar dra i gång. Vi märker också att det är allt fler som ringer till sjukvårdsupplysningen angående kräkningar.

Utöver redan konstaterade fall har det även förekommit fall av kräksjuka på boenden och skolor runt om i Hälsingland där man inte kunnat avgöra huruvida det rört sig om vinterkräksjuka eller inte. Efter att kräksjuka slog till på skolan Tallbacken i Ljusdal i november, där uppemot 80 elever smittades, fanns såna misstankar.

Läs mer: Kräksjuka: Runt 140 av 180 elever stannar hemma från skolan

– Men enligt de prover vi tagit har vi inte kunnat bekräfta att det rörde sig om vinterkräksjuka, säger Signar Mäkitalo.

Läs också: Kommunen varnar: Vinterkräksjukan sprids i Ljusdal

Hur många som drabbas och hur snabbt vinterkräksjukan sprider sig beror dels på vilket slags virus det rör sig om och dels hur bra hygienen sköts.

– När det bryter ut på boenden eller vårdinrättningar så kan det fastna länge. Men även ute i samhället kan det hålla på i någon månad, säger Signar Mäkitalo.

Säkraste sättet att undvika spridning smittan är att tvätta händerna med tvål och vatten, exempelvis efter toalettbesök och innan måltider.

– Får man tillgång till de här bakterierna i maten får det en väldigt snabb spridning, så det är a och o att undvika det.

Läs också: Fram med tvålen! Vinterkräksjukan är här

Mer läsning

Annons