Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det billigast att skicka en faktura

Efter nyår går det inte längre att betala läkarbesöket med kontanter eller betalkort.
Fakturering, som tidigare inneburit extra administrativa kostnader, ses nu som det billigaste betalningssättet för landstinget.

Annons

Landstinget räknar med att spara 2,2–2,5 miljoner kronor när de slipper vaktbolag för penningtransporter och kostnader för hyra av kortterminaler.

– Betalningsproceduren har också skapat köbildningar vid sjukhuskassorna. Det slipper patienterna nu. De anmäler sig bara vid kassan och går sedan vidare dit de ska, säger Måns Kjerstensson, chef för ekonomiavdelningen.

Primärvården slutade med kontanthantering för ett år sedan, men fram till årsskiftet är det möjligt att betala med kort där.

Patienten kommer hädanefter inte att behöva betala någon faktureringsavgift.

– Vi har tagit ut en faktureringsavgift när det funnit andra alternativa betalningssätt. Med den teknik som finns i dag är det faktiskt det billigaste sättet att hantera betalningar, framför allt när vi i längre fram räknar med att kunna använda e-fakturor också.

En annan nyhet är att patienten inte själv behöver hålla reda på om han kommit upp till högkostnadsskyddet. Är taket nått, skickas ingen faktura ut.

– Det kommer att ske en automatisk kontroll mot frikortsregistret, säger Måns Kjetensson.

Även kostnader för vård hos andra landsting ingår i högkostnadsskyddet. Patienter som har sådana måste själv meddela landstinget.

Förändringen ska på längre sikt också leda till personalminskningar.

Mer läsning

Annons