Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norgeresa ska ge idéer om ungas inflytande

/
  • Projektledare Therese Metz arbetar på länsnivå med frågor kring ungas inflytande

Landstinget och Region Gävleborg vill öka ungdomars möjlighet till inflytande i länet.
– Det här är sånt som tas upp i det nya regionala utvecklingsprogrammet., men sedan har kommunerna i länet efterfrågat att något görs på länsnivå. Många ungdomar rör sig över flera kommuner varje dag nuförtiden, säger projektledare Therese Metz.

Annons

Sedan i våras leder hon arbetet som finansieras till lika stora delar av landstinget och Region Gävleborg, kommunernas och landstingets samarbetsorgan.

Ett nätverk har hon hunnit bilda tillsammans med länets kommuner. I december ska ungdomar från länet tillsammans med politiker och tjänstemän göra en studieresa till norska Porsgrunn, som i olika sammanhang har uppmärksammats för sitt arbete med ungas inflytande.

I november hålls en utbildning i Bollnäs för ungdoms- och elevråd. En del kommuner har under årens lopp gjort mindre lyckade försök att skapa ungdomsråd, men Therese Metz är övertygad om att det kan fungera bra.

– Det beror på vad man vill med rådet, om man verkligen vill ge ungdomar inflytande eller om man bara vill ha ett remissorgan att skicka tjocka, tråkiga utredningar till.

Mycket av tiden nästa år kommer att gå åt till att genomföra den omfattande enkätundersökningen LUPP bland ungdomar i länet.

– LUPP i sig stärker inte ungdomars inflytande, men utifrån den kan vi se vad som behöver göras. Resultatet kommer att ligga till grund när vi bestämmer vad vi ska göra 2011.

Under 2010 startas också genom projektet en fond som kallas Snabba cash.

– För att kunna söka bidrag för aktiviteter behöver man nästan alltid vara ansluten till en organisation. Nu ska en ungdom kunna söka 10 000 kronor för en aktivitet som är till för ungdomar och där ungdomarna själva har kommit på idén.

Projektet söker också stöd från Ungdomsstyrelsen för att bilda en grupp för internationella frågor med ungdomar från hela länet.

– Kommunerna är duktiga på internationella utbyten för unga, men ofta är kraven höga för att få delta, ofta höga betyg. Vi vill skapa möjligheter för nya grupper av ungdomar att delta i internationella aktiviteter.

Mer läsning

Annons