Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till talboksspelare för synskadade

Länsbiblioteket slutar låna ut talboksspelare till synskadade.
Men de 100 som just nu lånar en så kallad DAISY-spelare får behålla den.

Annons

Vid torsdagens sammanträde i landstingets nämnd för tillväxt- och regional utveckling, TRU, beslutades att länsbibliotekets tvååriga försöksverksamhet ska upphöra.

– De som deltagit i försöket får behålla spelaren om vi får behålla de 500 kronor som de lämnat i depositionsavgift. Vi gör ju inget med apparaterna, säger nämndens ordförande Kenneth Nilshem (C).

Det var en kompromisslösning när nämnden tog ansvaret på sin kulturbudget, sedan det kritiserats att landstinget i Gävleborg inte ser spelarna som tekniska hjälpmedel för funktionshindrade. I andra landsting har synskadade kostnadsfri tillgång till spelarna.

– Vi skickar frågan till landstingsstyrelsen och säger att det bör utredas som en hjälpmedelsfråga. Det arbetet har redan inletts, säger Kenneth Nilshem.

Nämndens förre ordförande Alf Norberg (V) var den som tog initiativ till lösningen med utlåning via länsbiblioteket. Han har inget emot om spelarna hanteras som ett hjälpmedel, men vid nämndssammanträdet fick han stöd från hela den borgerliga oppositionen för att utlåningsverksamheten skulle fortsatta tills en annan lösning finns. Majoriteten sa nej.

Mer läsning

Annons